COMPARTEIX

6 DE MARÇ DEL 2023 per Sara Hosta Farran

Image Cities’ d’Anastasia Samoylova és l’exposició secundària del Centre de Fotografia KBr i una de les exposicions que els socis i sòcies del TRESC han pogut gaudir a porta tancada els darrers 23 de febrer i 2 de març.

En la primera visita guiada a les exposicions, ens vam centrar en l’obra d’Ilse Bing i la seva trajectòria com a fotògrafa dona referent en la història de la fotografia –pots llegir l’article aquí–. Aprofitant aquesta segona sessió per als socis i sòcies, oferta conjunta del TRESC i el Centre KBr, ens hem centrat en el nou projecte de la fotògrafa Anastasia Samoylova, guanyadora de la primera edició del Premi de Fotografia KBr de la Fundació Mapfre.

L’obra d’Anastasia Samoylova (Moscou, 1984) sempre està lligada, d’una manera o altra, amb l’arquitectura i l’urbanisme, doctrines que han acompanyat molt estretament la seva formació. A més, la seva familiaritat amb la creació de collages fa que la seva obra piqui l’ullet a l’artesania i, a la vegada, a la fotografia de carrer. 

El projecte ‘Image Cities’ sorgeix de la necessitat de l’artista de mostrar com cada vegada més ciutats s’assemblen més entre si. Per aquesta raó, els pilars centrals en què ha desenvolupat el projecte han estat la globalització i el capitalisme. Quan Samoylova torna a la seva ciutat natal després de deu anys, s’adona de la quantitat excedent de propaganda i publicitat que contenen els seus carrers. Deambulant com una flâneur contemporània, troba el punt de partida de la seva idea: el bombardeig publicitari és el paisatge urbà de l’actualitat en totes les ciutats globalitzades. 

En totes les fotografies del projecte, fetes en 17 ciutats diferents i amb un teleobjectiu, la llum és la mateixa. Aquesta decisió tècnica és intencionada, ja que busca homogeneïtzar totes les fotografies com si fossin una sola ciutat. Per entendre les imatges, l’espectador ha de mantenir una mirada atenta i analítica; ha de saber diferenciar els detalls que juguen amb la percepció de la realitat. Podríem dir que Samoylova combina l’alineació amb l’alienació: formes geomètriques i jocs de figura-fons que deformen la perspectiva i juguen amb la realitat. 

Les sessions a porta tancada d’aquestes dues exposicions ja han acabat, però sempre pots accedir al Centre KBr per a visitar les exposicions de manera lliure amb el descompte TRESC. A més, des del Centre KBr ofereixen un servei de mediació per tal que puguis consultar tot allò que no entenguis durant la visita.


per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES