COMPARTEIX

article
27 DE FEBRER DEL 2023 per Sara Hosta Farran

El passat dijous 23 de febrer, els socis del TRESC van poder gaudir d’una visita guiada a porta tancada a les dues exposicions actuals del Centre KBr. La primera exposició és la retrospectiva més gran que s’ha fet fins al moment de la fotògrafa alemanya Ilse Bing, comissariada per Juan Vicente Aliaga, especialista en l’autora. La segona exposició, saltant molts anys endavant, és la presentació del projecte "Image Cities" de la guanyadora de la primera edició del Premi de Fotografia KBr, Anastasia Samoylova. Ambdues fotògrafes presenten la seva obra des d’una mirada única i molt personal. Cadascuna regna la seva època a través de la seva mirada i ens fan partícips a nosaltres, els espectadors i espectadores, quan observem, analitzem, gaudim i comentem la seva obra. 

En aquesta visita guiada, els socis del TRESC van ser coneixedors de la història amagada darrere les artistes i van poder entendre els detalls del procés de creació de la seva obra. En altres paraules, van poder seguir de manera activa i perceptiva ambdues exposicions. 

 

La retrospectiva més completa d’Ilse Bing

Ilse Bing (Frankfurt, 1899 - Nova York, 1998) va viure durant una època convulsa pel que fa a la política, l’economia i la societat. La seva obra fotogràfica, que conté unes 300 fotografies, ocupa una trajectòria molt curta comparada amb la llarga vida de l’artista. Són només vint anys els que Bing dedica a la fotografia i, malgrat la curta durada, aconsegueix posicionar-se com una de les fotògrafes referents del moment que perduren en l’actualitat. 

El comissari de l’exposició, Juan Vicente Aliaga, especialitzat i expert en l’obra d’Ilse Bing, ha fet possible aquesta exposició, la qual es posiciona com la retrospectiva més àmplia que s’ha fet mai de la fotògrafa alemanya. L’exposició compta amb gairebé 200 obres i se centra en les diferents etapes de la vida i l’obra de Bing. 

Després d’haver estudiat Matemàtiques, Física i Història de l’Art a Frankfurt, Ilse Bing decideix endinsar-se en el món de la fotografia i mudar-se a París: “Jo no vaig triar la fotografia; em va triar a mi. Jo no ho sabia aleshores. Un artista no pensa abans de fer-ho, sinó que és atret”.  

La seva fotografia es caracteritza per les formes poc ortodoxes i la seva peculiar i moderna mirada. Els angles picats són molt comuns en la seva obra, juntament amb el moviment, l’arquitectura, el joc de llums i ombres, i certa abstracció de la realitat. Tot això lliga amb les seves principals influències: la Nova Visió, inspirada per la Bauhaus amb fotògrafs com Moholy-Nagy i Das Neue Sehen; el surrealisme de la bohèmia parisenca, amb figures com Man Ray en el seu cercle social, i els fotògrafs i artistes novaiorquesos que anirà coneixent al llarg de la seva vida. 

Tots aquests detalls es van desvetllant al llarg de l’exposició. Cada etapa de la seva obra desemmascara emocions contingudes i experiències viscudes per l’autora. Sens dubte, Ilse Bing es posiciona com a icona de la fotografia d’autor i, sobretot, com a fotògrafa dona referent en la història de la fotografia.

 

Properament...

El proper 2 de març, el Centre KBr juntament amb el TRESC, torna a oferir una visita guiada a porta tancada per a tots els socis i sòcies que vulguin descobrir aquestes artistes i exposicions. En aquesta ocasió, ens hem centrat en l’obra d’Ilse Bing; si més no, després de la propera visita guiada, aprofitarem per endinsar-nos en el projecte guanyador del Premi de Fotografia KBr: “Image Cities”, d’Anastasia Samoylova.

No et perdis aquesta oportunitat i reserva la teva invitació per a conèixer detalladament aquestes exposicions! I si ets més d’aquells que gaudeix visitant les exposicions de manera lliure, descobreix el descompte que tenim per l’entrada lliure al Centre KBr. 


per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES