COMPARTEIX

L’antiga impremta on s’alça la Fundació Tàpies acull dues noves propostes: ‘Diumenge’ i ‘Antoni Tàpies, objectes’. Dues mostres que pretenen consagrar aquest espai dedicat a l’estudi i promoció de l’art contemporani.

Oriol Vilanova segueix cada diumenge el mateix ritual. Aquest artista plàstic, actualment establert a Brussel·les, ha adoptat com activitat habitual anar l’últim dia de la setmana a la plaça Jeu de Balle, on hi ha el mercat de les puces més exuberant de la ciutat, i abans de fer el ‘vermouth’ passeja per les parades i treu la pols de postals oblidades entre caixes. Amb aquest gest recupera un patrimoni gràfic oblidat i al mateix temps reivindica l’acte de col·leccionar.

Sigui als encants, al Rastro, en ‘mercadillos’ o ‘brocantes’, des de fa quinze anys aquest col·leccionista compulsiu, acumula milers de targetes postals, que des del 5 de febrer fins al 28 de maig penjaran de les parets blanques de la Fundació Tàpies i que podràs descobrir en una visita guiada per als socis del TR3SC.

27.000 cartolines de 10x15cm amb imatges d’arcs de triomf, gatets, ‘Bill Clintons’, pedres rosettas, postes de sol, i un llarg etcètera de paisatges, edificis, cares i colors agrupats ens seccions temàtiques que es van seqüenciant en les dues plantes de l’edifici modernista.

Per Vilanova aquesta instal·lació és un trencament de la imatge en la tradició fotogràfica. No li interessa l’objecte en la seva individualitat sinó la sensació que produeix el conjunt, i que evoca el reflex d’aquesta producció en massa, conseqüència de la societat de l’espectacle en què estem sotmesos.

Tot i així, l’autor no li agrada remarcar el significat de ‘Diumenge’ ja que l’obra té múltiples lectures: pots pensar en la romàntica idea que en un altre temps aquest objectes van circular per tot el món, pots imaginar-te una partitura en la qual les postals són les notes i cada espectador pot extreure el que més li agradi.

 

 

En segon lloc, a la planta -2 de la Fundació, també podràs veure 'Antoni Tàpies, Objectes' una mostra que agrupa una part de l’obra que Tàpies va produir entre els anys 60 i 70 relacionada amb el seu treball amb objectes. Les obres exposades  relaten episodis de la vida de l’artista informalista, com la seva participació a la ‘Caputxinada’ o la relació que mantenia amb el poeta visual Joan Brossa. Aquests objectes mostren un territori íntim propi d’un temps en el que l’arena política es vivia de manera reclosa i domèstica.

Properament s’exhibiran dues 'performances' que reflexionaran sobre l’obra de Vilanova: ‘Adéu’ i ‘H’. I amb l’avantatge TR3SC també podràs gaudir de les visites guiades que la Fundació organitza cada dissabte a les 17.00h.

Antoni Tàpies. Pantalons sobre bastidor, 1971. Col·lecció Fundació Antoni Tàpies, Barcelona.

Imatge: Antoni Tàpies. Pantalons sobre bastidor, 1971. Col·lecció Fundació Antoni Tàpies, Barcelona.

 

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES