COMPARTEIX

30 D’AGOST DEL 2016 per TRESC

Es compleixen quatre anys d’una decisió estatal que, des d’un primer moment, tothom va alertar que era un despropòsit i que el pas del temps no ha fet res més que confirmar. L’aplicació d’un IVA del 21% als productes culturals va ser un error gravíssim perquè ningú qüestiona que la cultura ha de contribuir als ingressos fiscals, però no ho pot fer de forma desorbitada perquè, com s’ha demostrat, ha tingut greus conseqüències per a la vida cultural del país. Durant els darrers quatre anys, el sector cultural català ha perdut un 20% de consum.

La seva imposició va arribar en el pitjor moment de la crisi econòmica. Va posar en marxa un cercle absolutament pervers: encarir el preu dels béns, productes i serveis culturals; colpejar el consum cultural; descapitalitzar, encara més, les ja de per si febles empreses culturals. Hi ha hagut menys feina per a la gent del sector cultural. I a sobre ha generat menys recaptació fiscal. Un desastre.

L’error ha estat tan descomunal que tots els partits estatals ja han coincidit en comprometre’s, quan finalment siguin capaços de formar govern, en la rebaixa del tipus impositiu d’IVA als productes culturals. Per a molts serà massa tard i la constatació que necessitem poder aplicar des de Catalunya les polítiques culturals més adients per al país culte que desitgem.

Per Santi Vila, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 

per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES