COMPARTEIX

L'estiu ja ha arribat i, per fi, el moment de preparar el viatge a aquell indret que portes temps esperant. Si el que vols és endinsar-te en el teu destí encara més i descobrir-lo des d’una altra perspectiva, mirar una bona pel·lícula o llegir un llibre sobre aquest territori poden servir-te d’inspiració. Però, si et dels que aquest estiu es queda a casa, també pot ser una bona manera de viatjar sense haver de moure’s del sofà ni del costat del ventilador. Descobreix la tria de llibres i pel·lícules que et proposem perquè facis un tastet d’alguns indrets ben especials!

 

Itàlia

Si vas a la capital, és imprescindible que llegeixis ‘Historias de Roma’ d’Enric González, on el periodista t’endinsarà en personatges, moments i escenaris romans d’allò més curiosos. Però, si prefereixes una bona pel·lícula, no et pots perdre la mítica ‘Vacaciones en Roma’. Gregory Peck i Audrey Hepburn protagonitzen aquest film dels anys 50 en què l’Ana, una jove princesa europea viatja a Itàlia i intenta evitar les seves obligacions. Una pel·lícula imprescindible per a tot bon cinèfil!

Si marxes a Sicília, és el millor moment per tornar a veure ‘Cinema Paradiso’, tot un clàssic del setè art que va ser premiat i aclamat arreu del món. Aquesta pel·lícula, situada en l’època de la postguerra italiana, se centra en la història de Salvatore, un director de cinema molt reconegut, i el record del seu amic Alfredo, el projectista d’un poblet de Sicília, que de petit li va transmetre l’amor per aquest art. També se situa al sud d’Itàlia ‘No tengo miedo’, un film basat en el llibre homònim del reconegut escriptor Niccolò Ammaniti que ens porta al petit poble fictici de Acque Traverse, l’any 1978. En ple estiu i amb una calor insuportable, els únics que semblen atrevir-se a sortir al carrer són una colla de nens a la recerca d’aventures. En una de les quals, el protagonista Michele, descobrirà alguna cosa dins d’un pou que canviarà la seva existència.

Si aquest estiu t’espera una ruta per la Toscana, t’agradarà veure ‘Bajo el sol de la Toscana’ per poder descobrir-ne els seus paisatges espectaculars. Et permetrà fer un petit tastet abans de marxar-hi!

Estats Units

Si el teu destí són els Estats Units i hi vas amb criatures, una gran novel·la per a totes les edats és ‘Caperucita en Manhattan’, de Carmen Martín Gaite, un clàssic on coneixeràs la Sara Allen, una caputxeta del segle XXI que viu a Brooklyn. Un llibre imprescindible si viatges a la ciutat de Nova York és ‘Històries de Nova York’, d’Enric González, per descobrir-hi anècdotes d’allò més curioses, com ara per què els Yankees són l’equip suprem de Nova York, quina és la relació entre Arabia Saudita i la cervesa de Brooklyn o on se serveixen les millors hamburgueses de Manhattan.

I no hi podia faltar un clàssic entre els clàssics, la pel·lícula ‘Desayuno con diamantes’, que s’ha convertit en un símbol de la ciutat i, també, una opció perfecta per conèixer alguns indrets per passejar durant el teu viatge, com ara la New York Public Library o el Central Park. El film està basat en el llibre del magnífic Truman Capote, que també et recomanem sense cap mena de dubte!

Si en canvi, aquest estiu t’has d’endinsar en una ruta per l’interior dels Estats Units, la teva novel·la és ‘On the Road’, de Jack Kerouak, basada en els viatges de l’autor i els seus amics per la mítica ruta 66. Aquesta és una de les obres definitives per conèixer la generació beat. Per últim, et proposem el film ‘In to the Wild’, que et porta per Arizona, el Gran Canyó i Califòrnia, en què Cristopher, un brillant estudiant que ho té tot, s’aïlla per rebutjar els principis de la societat moderna. Si prefereixes la lectura, també podràs trobar la novel·la en la qual es basa aquesta pel·lícula, escrita per Jon Krakauer, i inspirada en la història real de Cristopher McCandless.

Japó

Japó s’ha convertit en un dels destins en alça entre els turistes europeus, així com la literatura o la gastronomia s’han establert en la nostra cultura. En el camp de la novel·la, Haruki Murakami ha aconseguit molta popularitat a Europa amb llibres com ‘1Q84’ o ‘Tòquio Blues’ que ens transporten fins la capital japonesa. També destaca Murasaki Shikibu amb ‘El relat de Genji’, considerada una de les millors novel·les de l’època contemporània japonesa, que explica la història d’un fill d’emperador, que després de ser allunyat del poder des de ben petit, voldrà recuperar-lo.

Finalment, si el que vols és descobrir Tòquio a través de la pantalla, no pots oblidar-te d’un clàssic com ‘Cuentos de Tokio’ o de la premiada ‘Lost in Translation’, dirigida per Sofia Coppola.

Grècia

En qualsevol llibreria trobaràs una immensa quantitat de llibres al voltant de la mitologia grega que et faran molt difícil triar-ne només un. Però, si el que busques és una visió calidoscòpica del país, et recomanem ‘Grècia, viatge de tardor’, de Xavier Moret, que et portarà a recórrer Atenes, Tebes, Súnion, Delfos o les illes de Creta, Santorini o Mikonos.

I, en el camp del cinema, no ens podem oblidar del clàssic musical ‘Mamma Mia’, basat en les cançons d’Abba i protagonitzat per Meryl Streep, ambientat en una illa grega. O el mite d’Homer, ‘L’Ilíada’, convertit en una superproducció, 'Troya', en què et podràs endinsar en aquesta història protagonitzada per Hèctor, Paris i Aquiles, que enfronta troians i hel·lens.

Cuba

Leonardo Padura et porta fins a l’Havana a la novel·la ‘El hombre que amaba a los perros’, una història protagonitzada per l’Iván, un escriptor frustrat i responsable d’una paupèrrima clínica, que rememora una història del passat en què va conèixer un home molt enigmàtic a una platja cubana acompanyat de dos llebrers russos. També s’ambienta a Cuba ‘La fiesta vigilada’, d’Antonio José Ponte, en què es descobreix com la festa torna a Cuba després de 25 anys de prohibició.

Si ets més de cinema, apunta’t aquesta llista: ‘Habana Blues’, dirigida per Benito Zambrano, que explica la història de dos joves músics de música tradicional cubana que aconsegueixen donar-se a conèixer internacionalment a través d’una empresa espanyola que els farà dubtar dels seus principis; ‘Chico y Rita’, dirigida per Xavier Mariscal i Fernando Trueba, aquesta fantàstica pel·lícula d’animació ens explica la història de dos amants, el pianista Chico Valdés y la cantant Rita La Belle. Una pel·lícula de la qual també podràs torbar-ne la novel·la gràfica de Xavier Mariscal a les llibreries!

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES