COMPARTEIX

Tu també et vas enamorar de les novel·les i l’univers de Carlos Ruiz Zafón? Et van deixar empremta? Doncs segur que t’agradarà saber que no ets l’únic apassionat per l’imaginari de l’escriptor barceloní i la ciutat que hi descriu. En aquest sentit, els amics de Cultruta es trobaven en una situació similar i, l'any 2008, van decidir posar-li remei duent a terme la creació de la ruta literària per la Barcelona que Zafón retratava a les seves novel·les, posant especial èmfasi en la de ‘L’ombra del vent’ i ‘El joc de l’Àngel’. Així doncs, es tracta d’una visita guiada que adquireix també forma de gimcana per la quantitat d’enigmes, misteris i detalls que s’amaguen darrere de cadascun dels indrets que visiten els personatges dels seus llibres i que els visitants de l’itinerari guiat tindran oportunitat d’experimentar en primera persona.

Els de Cultruta són uns itineraris pensats per a tots els públics aficionats a la història de la Ciutat Comtal i, en especial, als habitants de la mateixa ciutat de Barcelona. I és que molts cops succeeix que tot i formar part d’un lloc, no en coneixem ni la quarta part, ja que sempre hi ha historietes, curiositats o indrets que desconeixem i que són a casa nostra. Per tal que això no et passi, Cultruta ens proposa aquesta modalitat de ruta i moltes altres de diverses temàtiques i naturalesa.

 

Barcelona i Carlos Ruiz Zafón

L’autor ens mostra l’amor que té vers la lectura i els llibres i tot el que suposen per ell, a través de les seves respectives novel·les, on la literatura i tot el que l’envolta serveix per articular la trama i les vivències dels seus personatges. És, utilitzant llenguatge cinematogràfic, el 'McGuffin' de quasi totes les seves històries, el motor de moltes d’elles. I és precisament aquest amor i aquesta imaginació il·limitada dels seus personatges i del propi autor, el que es plasma molt bé a la visita organitzada per Cultruta. Així doncs, l’univers de Zafón cobra vida a partir de caminar pels diversos indrets de Ciutat Vella, d’impregnar-se de l’olor i el tacte dels llibres Vells, de caminar entre les multituds i visitar llibreries i establiments mítics d’una part de la ciutat de Barcelona. La ruta ens fa viatjar a la Barcelona de la infantesa de l’autor.

Acompanyats d’un guia que, mentre fa el recorregut, va llegint algun dels fragments de les obres de l’escriptor per enriquir el relat, coneixeràs les claus de l’èxit i l’estil de Ruiz Zafón; així com els indrets màgics i també ficticis que apareixen relatats en moltes de les seves històries. És una aventura fantàstica que serveix per donar continuïtat a l’imaginari de les seves novel·les i d’una manera distesa, didàctica i original, que va més enllà de la simple lectura del llibre. I és que, si has consumit tant els llibres de l’autor de 55 anys, ho entendràs tot molt millor i t’enamoraràs encara més dels seus personatges i del seu univers, de la mateixa manera que també ho faràs en el cas invers: si no t’has llegit les novel·les que parlen de la Barcelona de postguerra, et quedaràs amb ganes de fer-ho. Vet aquí la força d’aquestes iniciatives.

Reserva ja les teves entrades i descobreix Barcelona d’una forma única! Visitaràs l’Església de Santa Ana, que és on s’inicia l’ombra del vent, passant per llibreries i locals del barri de Ciutat Vella; l’Ateneu barcelonès;  l’Església del Pi; la Rambla del Raval; Santa Maria del Mar; botigues de barrets o molts altres escenaris que, juntament amb el compromís de tots els visitants, t’ajudaran a desxifrar els secrets i misteris que s’amaguen darrere la saga de llibres de l’escriptor català a mesura que vas caminant.

 


per  Gabriel Vázquez

ÚLTIMS ARTICLES