COMPARTEIX

article
27 DE JUNY DEL 2019 per Alberto Vázquez
I ja fa 26 anys des que Sónar va emprendre la seva primera marxa! I és que el seu eclecticisme per l'electrònica, la innovació i el modernisme més cibernètic han fet d'aquest festival un refugi per als seus fans. Un racó únic, definit i autèntic que s'ha guanyat la fama del món sencer i, de quina manera.
 
Aquest any ha volgut superar-se i aborda amb ímpetu l'estirada de la cibertecnologia i els algorismes que tan bé ens tenen acostumats amb una molt forta aposta també pel hip-hop i la música urbana per presentar un cartell únic amb més de 140 artistes. Està marcat per molts estils i gèneres diferents que sens dubte no ha deixat indiferents a partidaris i detractors.
 
 
En aquesta ocasió, m'animo a fer una selecció imprescindible de la llarga llista que ens presenta el Sónar 2019 en base als diferents estils. Artistes que no pots deixar per veure i que marcaran el festival d'aquest any, i us aviso ja, que n'hi ha de tots els colors!

 

 

 
Format i estil per excel·lència del festival, si ets un amant de la tecnologia, el món cyber i els sons providents de transformadors i ordinadors, benvingut a la teva zona! Has d'estar a The Matthew Herbert Brexit Big band, el nou i titànic treball del productor anglès Matthew Herbert al qual acompanya una gran orquestra, la Brexit Big band, en la qual junts interpretaran temes basats en el “Brexit” de Gran Bretanya. Una súper producció que posarà punt i final al festival i que se celebrarà al teatre Grec de Barcelona.
 
Si els teus sentits van més enllà de la música i necessites de més elements per a la seva excitació, llavors no pots perdre't a  Daito Manabe + Kamitani Lab: “Dissonant Imaginary”. Un nou projecte en forma de xou tecnològic i sonor del gran artista japonès per a mostrar la relació que s'estableix entre la música i el cervell.
 
Una altra proposta, i que arriba de ben a prop de casa, és la del duo barceloní Za! al costat de l'estudi creatiu d'Istanbul Ouchh:  “Superstrings”. Un increïble i sorprenent treball que mostra en la pantalla les ones cerebrals que es produeixen a temps real en els cervells dels dos músics mentre estan tocant.
 

 

 
A l'altre costat de la balança es troba una altra de les grans apostes del festival, perquè a Sónar 2019 hi ha cabuda per a tots i totes i per això amants dels ritmes llatins, urbans i casual… aquest és el vostre lloc!  El festival presenta a Bad Bunny com la principal estrella d'enguany. I és que el porto-riqueny s'ha aconseguit la fama gràcies a la seva ambició, la seva actitud i la seva facilitat amb el micròfon. El seu últim disc “X100PRE” inclou dosi de trap, beats hip-hop i passatges de r&b que van molt més allà del reggeaton i que triomfa a tot el món. La seva gran fama i trajectòria fa que el seu concert a SonarClub sigui un dels més esperats.
 
Una altra de les grans sensacions la donarà A$AP Rocky, l'estatunidenc que ha trencat les regles del hip-hop per complet. Fidel al so del carrer però atent a les tendències actuals i amb uns directes d'allò més avantguardistes, A$AP Rocky s'ha convertit en la primera estrella del hip-hop del mil·lenni.
 
Una de les variants que cal destacar és la del MC i productor londinenc Skepta, principal figura del grime, presentarà el seu nou àlbum "Ignorance Is Bliss". A aquestes propostes, se li afegeixen també les d'estrelles emergents com Lil Uzi Vert, un dels noms més calents del trap estatunidenc; l'artista barcelonina més internacional, Bad Gyal i la veu fresca i amb un flow natural de Vince Staples, entre molts altres.
 

 

 
I continuant amb la línia de que al Sónar 2019 hi ha per a tots els gustos i gèneres, es mereixen un especial esment els concerts en els quals podràs trobar música d'allò més actual amb tints culturals i ètnics.
 
En aquest sentit despunta una de les forces més destacades  de la música electrònica francesa, Acid Arab, presentant el seu poderós directe basat en un imaginatiu joc de llums i imatges. Una mescla additiva de techno i àcid amb melodies, harmonies i càntics àrabs.
 
Compositora, rapera amb tirada pel spoken word i actriu, Sho Madjozi es converteix en una altra proposta indispensable. Ha suposat un bufo d'aire fresc per a la música urbana africana, i en el Sónar de Nit la podrem escoltar amb els seus ritmes de naturalesa tsonga, bastant gqom i vibracions afrotrap.
 

 

 
Pels amants de la música house  i l’electrònica, a Sónar també hi trobareu un raconet per  vosaltres, per això el festival compta amb els seus famosos Sets i Lives en directe dels Dj’s més influents del panorama. Aquí van algunes de les vostres millors opcions: 
 
El ‘Dj set’ de l'artista en primera línia del techno UK , Daniel Avery; o si prefereixes deixar-te portar en les sessions de house espiritual a les mans de Bodi & Soul; o si ets dels que es queden fins a l'últim minut, no et perdis la sessió de Erol Alkan, encarregat de tancar l'escenari SonarVillage el dissabte.
 
També podràs gaudir dels ‘Lives’ de Dengue Dengue Dengue, Kelly Moran (amb el format espectacular Grand Piano AV Xou), o Xarxa Axes que també s'afegeixen al cartell.
 
 
Totes aquestes propostes i moltes més, les trobaràs aquí!

per  Alberto Vázquez

ÚLTIMS ARTICLES