COMPARTEIX

La 50a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, que se celebrarà a la ciutat costanera catalana del 5 al 15 d'octubre, tindrà com a 'leitmotiv' una de les figures icòniques del cinema de gènere, la figura de Dràcula. A més, aquest any es retrà homenatge a l'actriu Susan Sarandon, que rebrà el Gran Premi Honorífic del festival per la seva trajectòria en el gènere del cinema fantàstic amb films com 'The Rocky Picture Show' o 'Les bruixes d'Eastwick'.

El cineasta mexicà Guillermo del Toro serà el padrí de la gran cita del cine fantàstic i aprofitarà l'ocasió per presentar el film escrit i dirigit per ell mateix, anomenat ‘La forma del agua’. La cinta, que s’estrenarà a l’Estat al gener del 2018, està ambientada en la Guerra Freda, dins d'un inquietant laboratori d’alta seguretat en el qual es produeix una connexió insòlita entre dos mons aparentment allunyats. El certamen també comptarà amb la presència de directors de referència com William Friedkin -'El exorcista', 'The French Connection' o 'Sorcerer'- que rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival, i Johnnie To, màxim exponent del cinema negre asiàtic amb films com 'Drug War' o 'Election'. 

 

El festival, pioner en tot el món en projectar pel·lícules de caràcter fantàstic i que enguany celebra els seus 50 anys d'història, té preparat per a tots els visitants una pila de pel·lícules que -un any més- generen gran expectativa:

 'Musa'

'Musa'

És el cas de 'Musa', de Jaume Balagueró. El director de ‘REC’ torna a l’acció amb una aposta pel terror sobrenatural. La història té com a protagonista a Salomon, un noi que pateix un malson recurrent en el qual veu com una dona és assassinada. Quan aquesta aparegui morta amb les mateixes circumstàncies que en els somnis, Salomon iniciarà una recerca per trobar-hi una explicació. És així com entrarà en un aterridor món controlat per les muses, les figures que han inspirat els artistes al llarg de tots els temps.

 ‘The killing of a sacred deer’

‘The killing of a sacred deer’

Dins de la secció oficial destaca el 'thriller' de terror psicològic presentat el passat Festival de Canes ‘The killing of a sacred deer’, del grec Yorgos Lanthimos, amb Colin Farrel i Nicole Kidman com a protagonistes. El film, d'atmosfera inquietant, mostra la relació entre un cirurgià -Steven- i un adolescent -Martin-, fill d'un pacient que va morir a la seva sala d'operacions. Un vincle que posarà Steven en un impossible dilema moral.

 'Before we vanish', 'A day' i 'Blade of the immortal'

'Before we vanish', 'A day' i 'Blade of the immortal'

El cinema asiàtic, un any més, hi tindrà un paper destacat: s’hi podrà veure la nova estrena de Kiyoshi Kurosawa que en aquesta edició presentarà el drama ‘Before we vanish’ i el nou èxit del cinema coreà ‘A day’. Tampoc hi podia faltar Takashi Miike amb ‘Blade of the immortal’, adaptació del còmic manga d'aventures i venjança 'La espada del Inmortal' i ‘The Mole song: Hong Kong Capriccio’ (dins de la secció Midnight X-treme).

 ‘Kumhando’ (‘The Battleship Island’)

‘Kumhando’ (‘The Battleship Island’)

La sud-coreana ‘Kumhando’ (‘The Battleship Island’) es projectarà a la secció l’Òrbita – secció oficial en la qual participen títols de totes les nacionalitats, inèdits a Espanya i que competeixen pel premi del públic–. El llargmetratge és una ficció en clau d'acció i suspens que recrea la vida d’una diminuta illa en la qual el conglomerat Mitsubishi va obrir una mina de carbó a finals del XIX i on centenars de coreans van emigrar a la recerca d’un futur. Actualment, les dues Corees defensen que molts d'aquests treballadors van ser portats enganyats i van haver de suportar dures condicions de vida, vivint amuntegats i havent de treballar llargues hores a les galeries submarines de la mina amb temperatures altíssimes.

 'Errementari'

'Errementari'

El festival acollirà l’estrena de l’última producció d’Álex de la Iglesia, ‘Errementari’, inspirada en un conte popular basc sobre un ferrer que, de tant malvat que era, seria capaç d’enganyar el propi diable. La cinta té una estètica gòtica i fantàstica adornada de misteri i estranyes criatures.

 'La pell freda'

'La pell freda'

També coincidirà amb l’estrena mundial de ‘La pell freda’, una adaptació de Xavier Gens del ‘bestseller’ d'Albert Sánchez Piñol que narra la història de dos homes, habitants d'una illa perduda, que nit rere nit han de defensar-se d'unes estranyes criatures marines. Una reflexió sobre els límits de l'ésser humà davant de situacions d’extrema tensió i sobre com els nostres valors morals es posen a prova quan ens trobem en un índret desconegut.

 'Leatherface'

'Leatherface'

A la llista dels imperdibles dels més 'fanàtics' del gènere terrorífic no hi pot faltar ‘Leatherface’, un film sobre el mític ‘anti-heroi’ de ‘La Matança de Texas’. La cinta s'ambienta en la seva infància i ens mostra com un nen de 10 anys amb diversitat funcional s'acabarà convertint en un infame assassí amb màscara i serra mecànica. 

 ‘Annabelle Creation’

‘Annabelle Creation’

‘Annabelle Creation’ és l’últim gran èxit de la saga ‘The Conjuring’ dirigit per David F. Sandberg. Ambientada en la dècada dels 50, anys després que un fabricant de nines i la seva dona perdessin la seva filla de set anys, el matrimoni decideix convertir la seva llar en un orfenat. Molt aviat una de les nenes posseirà una força maligna provinent de la nina Annabelle.

 'Mom and dad'

'Mom and dad'

Més estrenes en ‘première europea’ que presenta el certamen són ‘Mom and Dad’, un terrorífic ‘thriller’ independent protagonitzat per Nicolas Cage i Selma Blair, ambientat en una realitat en la qual una massa d'histèria i odi porta els pares a comportar-se de manera violenta amb els seus propis fills. Dos germans hauran de sobreviure a 24 hores d’ira d’origen desconegut. 

 'Revenge'

'Revenge'

També podràs veure-hi l'òpera prima de Coralie Fargeat, una història emmarcada en un context de caça masculina despietada, en la qual tres rics executius casats i bons pares de família surten de caça a una zona desèrtica plena de canons. Un d'ells ha vingut amb la seva jove amant, en l'infern del desert ella resulta abandonada i aparentment donada per morta. Tot i així, ella torna a la vida i l'expedició per caçar animals esdevé una despietada caça a l'home.

 'The Ritual'

'The Ritual'

Una altra de les exhibicions més esperades és ‘The Ritual’, de David Bruckner, una adaptació de la novel·la de terror d'Adam Nevill, en la que un grup de joves emprèn una excursió per un bosc escandinau i s’anirà enfrontant a successos estranys.

 'Most beautiful island'

'Most beautiful island'

La secció Noves Visions –centrada essencialment en el fantàstic més avantguardista i d’autor– encetarà capítol amb ‘Most Beautiful Island’.  Aquesta pel·lícula espanyola, dirigida i protagonitzada per la madrilenya Ana Asensio, narra un dia de la vida d'una immigrant espanyola que viu sense papers a Nova York i que s’ha de buscar la vida amb treballs irregulars per arribar a final de mes. El film ha guanyat el premi de millor pel·lícula del prestigiós festival nord-americà South By Southwest (SXSW) i ha sorprès per parlar de la immigració il·legal europea qualificada, persones que també estan exposades a situacions vulnerables com la resta d'immigrants, i que sovint queden invisibilitzats quan es parla de migració.

 'The bad batch'

'The bad batch'

Ana Lily Amirpour presentarà ‘The Bad Batch’ -gran premi del jurat a Venècia 2016-, una història d’amor distòpic sobre una dona captada per una comunitat de caníbals de Texas. L’elenc de la pel·lícula el conformen actors de primer nivell com Keanu Reeves, Jim Carrey i Jason Momoa.

 'Jackals'

'Jackals'

La secció Panorama Fantàstic, en la qual hi tenen cabuda títols de gènere fantàstic i de terror independent, s’inaugurarà amb ‘Jackals’, un ‘home invasion’ molt esperat i  ‘Creep 2’, el segon lliurament de l’odissea de terror ‘indie’.

 'The Maus'

'The Maus'

El festival comptarà amb la pel·lícula ‘Maus’ com a exemple de cinema espanyol i d’autor. El director Gerardo Herrero presenta aquest drama de terror fantàstic que connecta amb films com ‘The Witch’ i el Polanski més perturbador.

 'Jupiter's moon'

'Jupiter's moon'

Directa del Festival de Cannes arriba ‘Jupiter’s moon’, el drama fantàstic de Kornél Mundruczó. El director hongarès de ‘White god’, tracta en el seu últim film el tema dels refugiats però dotant-ne a un d'aquests amb poders sobrenaturals.

 'Downrange'

'Downrange'

Finalment destaquen el 'thriller' nipó ‘Downrange’, de Ryuhei Kitamura, sobre un grup d’amics atrapats en una carretera de muntanya que es converteixen en objectiu d’un franctirador; i ‘La Zona’ – una porta a la televisió de gènere fantàstic i 'thrillers'- que estrenarà el capítol pilot d’un nou ‘thriller’ policíac amb el punt de partida d’un accident a un reactor nuclear que devasta una regió del nord d'Espanya.

A més, en el marc del festival podràs gaudir del cicle commemoratiu a la Filmoteca de Catalunya amb projeccions d'una cinquantena de títols destacats dins la història del Festival com ara ‘Blade Runner’, ‘Posesión infernal’ o ‘El Exorcista’; i de l'exposició 'El cinema és fantàstic' al Festival de Sitges.


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES