COMPARTEIX

article
29 DE SETEMBRE per Mariona Pagès

'Vosaltres, les bruixes', l'obra de teatre escrita per Jan Vilanova i dirigida per Alícia Gorina, es va presentar el divendres passat al Teatre Nacional de Catalunya. Amb estrena aquest dimecres 2 d’octubre, el projecte vol retre homenatge a les dones que van ser perseguides com a bruixes, una realitat històrica que sovint es desconeix. Gorina ha destacat que l’obra no pretén fer una relectura folklòrica o simplista de la figura de la bruixa, sinó que vol mostrar la complexitat i diversitat d'aquestes dones.

A l’obra, Vilanova i Gorina han volgut anar més enllà del mite de la bruixa com a figura poderosa i empoderada, mostrant que moltes de les dones acusades eren, en realitat, víctimes de la marginalitat, la solitud o la venjança personal. Tot i això, l'obra també vol reivindicar el llegat cultural de les bruixes, no com a criminals, sinó com a figures que, en certa manera, es movien en els marges de la societat. Vídues, solitàries o marginalitzades, van ser víctimes de la venjança, la por i la ignorància. La proposta vol desmuntar el mite romàntic de la bruixa per mostrar la dura realitat històrica de la persecució.

Segons ha explicat Gorina a la roda de premsa, la posada en escena vol reflectir aquest contrast entre el mite i la realitat. S'ha creat un espai escènic que combina elements naturals i abstractes per evocar l'univers de les bruixes, però també per remarcar la brutalitat del context històric en què vivien. L'escenografia, dissenyada per Max Glaenzel, és una de les grans protagonistes de l'obra. Glaenzel ha creat un paisatge mutable que, a través de la llum i els materials, passa de la serenitat del bosc a la cruesa dels espais de tortura i judici, posant de manifest la fragilitat de l'espai on aquestes dones van ser jutjades.

Riikka Laakso ha dissenyat el moviment de l’espectacle, que explora la relació amb el cos femení, la violència i la resistència. Guiu ha treballat amb les actrius per trobar una expressió física que reflecteixi l'empoderament i la fragilitat, sempre des d'una perspectiva contemporània.

El vestuari, creat per Sílvia Delagneau, juga amb elements anacrònics que barregen la indumentària de l’època amb referències actuals, com una manera de subratllar la relació entre passat i present. Armengol ha explicat que ha buscat fugir de l’imaginari clàssic de la bruixa amb barret punxegut i capa negra, per endinsar-se en la realitat d’aquelles dones, amb roba senzilla i d’inspiració camperola, però amb detalls que revelen la seva singularitat i connexió amb la natura.

‘Vosaltres, les bruixes’ no és només una mirada al passat, sinó una reflexió sobre la manera com la societat continua jutjant i marginalitzant aquells que no s’ajusten a les normes establertes. Gorina ha subratllat que “el concepte de bruixa és tan ampli com la mateixa societat que les va perseguir”. En aquest sentit, l'obra convida a fer una lectura crítica del present, posant en qüestió els mecanismes d’exclusió i repressió que encara persisteixen. 

Amb una dramatúrgia acurada i una direcció que cerca tant la bellesa com l’impacte, 'Vosaltres, les bruixes' es presenta com una de les propostes més potents i ambicioses de la temporada teatral, un projecte que, més enllà del seu valor estètic, vol remoure consciències i obrir nous espais de diàleg.

A partir del 2 d’octubre fins al 3 de novembre a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya podreu gaudir d’aquest espectacle tan interessant i necessari. 

Per ser del TRESC, aconsegueix les teves entrades per només 15€ i descobreix la història de les bruixes protagonistes de l’espectacle! 

Compra les teves entrades aquí: 

https://www.tresc.cat/f/81796/vosaltres-les-bruixes/


per  Mariona Pagès

ÚLTIMS ARTICLES