COMPARTEIX

El teatre català està de celebració, i amb motiu! ADETCA, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, ha fet públiques les xifres de tancament del 2023 i ens trobem davant de les millors dades de la història del teatre a Catalunya. La seva presidenta, Isabel Vidal, ha anunciat amb orgull que les sales de teatre de Barcelona han acollit a 2.845.015 espectadors i espectadores amb una recaptació total de més de 86 milions d’euros, arribant a un índex d’ocupació a les sales del 60,43%.

Però aquesta xifra no és només un número, és el reflex del gran treball que s’està fent en el sector i el resultat de molts anys de feina constant que han desembocat en una gran confiança del públic cap a les programacions i els recintes. Ha estat un gran any pel teatre, amb èxits destacats com els d’El Mago Pop, l’‘Impro Show’ o ‘The Producers’, i s’ha posat fi amb una exitosa campanya de Nadal, que ha acabat de sumar els i les espectadores que quedaven per assolir aquest gran rècord que ha fet història. 

En un moment tan especial com aquest, els portaveus d’ADETCA no han volgut oblidar fer palès aquells aspectes que encara s’estan treballant per millorar l’experiència teatral de productors, artistes i espectadors. Començant per la lluita constant de les institucions per arribar al tan anhelat 2% del pressupost en cultura, un objectiu que cada cop es fa més real i que s’espera assolir en aquesta legislatura. Passant per iniciatives de tota mena per impulsar l’assistència a les sales, com l’acció ‘Cap butaca buida’, l’innovador projecte que omplirà, amb l’ajut de tots i totes, les butaques de les sales adherides a la iniciativa aquest pròxim 16 de març. I acabant per la millora, amb l’Estatut de l’Artista, en les condicions laborals de tots aquells professionals que fan possible que aquests gairebé tres milions de persones gaudeixin de teatre de qualitat.

Des d'ADETCA han volgut remarcar que el reconeixement és de tots, des de les grans institucions que fan possible que els espectacles arribin als escenaris, fins a l’espectador que compra una entrada per primera vegada i que confia en la varietat i qualitat del que es programa arreu del país. Tots els agents que participem en el món de les arts escèniques han afavorit la creació d’un ecosistema que coopera i no competeix, que dialoga i treballa conjuntament per aconseguir objectius i teixir una xarxa de sales i espectacles variats i de qualitat. Podem dir orgullosos que tenim un sector fort que treballa amb la transparència i la confiança, i que tot això es transmet i ho rep el públic, un públic que dia rere dia s’acosta als teatres i omple les butaques d’arreu de casa nostra. 

Des del TRESC ens sumem a l’agraïment d’ADETCA, vosaltres, el públic, doneu sentit a la nostra feina. Estem segurs que el 2024 serà encara millor i assolirem, tots plegats, superar els anhelats tres milions d’espectadors! 

Ens veiem a les platees!

 

Referències:

Fotografia: Sergi Panizo / https://www.adetca.cat/noticies/el-millor-any-de-teatre-de-la-historia/

 

per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES