COMPARTEIX

Recomanacions
27 D’ABRIL DEL 2023 per Sara Hosta Farran

El mes d’abril sol ser un mes protagonitzat per l’art literari. Al cap i a la fi, és el mes que dona lloc a la diada del llibre i de la rosa. Si més no, la industria musical mai frena i sempre hi ha artistes que presenten novetats –i quines novetats! A continuació, us deixem un llistat de les recomanacions musicals que han vist la llum aquest abril i que mereixen ocupar aquest espai tan especial.

 Joan Rovira

Joan Rovira

Joan Rovira torna a l’escena amb el seu quart disc, aquest cop gravat i produït per ell mateix. Sota el títol El meu lloc preferit, el nou àlbum es conforma per deu temes: nou en català i un en castellà, ‘Mi lugar en ti’, una col·laboració amb Carol Rovira, germana de l’artista. Sense perdre l’essència intimista i delicada que el caracteritza, Rovira s’ha decantat per ritmes festius i llatins que desprenen alegria i vitalitat.  

 Lila March

Lila March

Després del llançament de ‘Howl’ a finals de març, el seu primer senzill, Lila March torna a delectar-nos amb un nou senzill titulat ‘Irse’. Un tema impregnat de sensibilitat densa, sorgida de la seva veu fina i profunda, que s’acompanya de cordes suaus i percussions que comencen sent subtils i acaben protagonitzant la peça. Sens dubte, una artista emergent que comença a construir la seva identitat artística en una escena musical constantment en creixement. 

 Meritxell Gené

Meritxell Gené

Amb cinc discs sota el braç, la lleidatana Meritxell Gené reprèn la seva carrera amb un sisè disc, 'No diré res de mi', conformat per tretze poemes musicats del poeta Gabriel Ferrater. En totes les peces, Gené s’acompanya de Santi Careta i Guillamino. Tot l’àlbum és una atmosfera en si mateix; cada peça per si sola, però també tot el conjunt, et fa viatjar tant a l’imaginari de Ferrater com al de l’artista. Ritmes i arranjaments moderns combinats amb lletres sentides, fan d’aquest disc una clara declaració d’intensions

 Mushkaa

Mushkaa

En les nostres recomanacions mai pot faltar un toc de música urbana. Mushkaa, maresmenca de tan sols dinou anys, ha llançat el seu primer EP, ‘Tas Loko Mixtape’, el qual consta de dos temes que ja coneixíem i quatre inèdits. A més, compta amb diverses col·laboracions que fan que cada peça exploti el seu potencial. Mushkaa regala lletres quotidianes, plenes de sensibilitat i impregnades d’una maduresa emocional sorprenent. 

 The Boy from the South

The Boy from the South

Sorgit en plena pandèmia, Boy from the South s’ha fet un espai en l’escena musical del moment amb les seves lletres iròniques i divertides, i els seus ritmes lleugers i alegres. D’origen barceloní, el projecte musical de Pedro Balañà no para de créixer i de trobar espais on fer-se notar. ‘Amazing-Man’ i ‘Stereotypes’ són els dos últims senzills que ha llançat, plens de referències ‘groovy’ i baixos inspirats en Lou Reed. En definitiva, no te’ls podràs treure del cap! 

 Roser Monforte

Roser Monforte

Si ets més de jazz, no et pots perdre el nou recull de la saxofonista Roser Monforte, acompanyada dels seus fidels Pau Mainé (guitarra) i Jordi Pallarés (bateria). ‘Landscape Songs’, traduït com ‘Cançons de paisatge’, és un treball que es mou entre el jazz més contemporani i el mític pop-rock, també incorporant tocs de folk. Tal com indica el seu títol, és un recull de temes que fan que l’oient viatgi per un paisatge sonor ple de subtileses tranquil·les i batzegades frenètiques. 

 Lala Hayden

Lala Hayden

Un cop trencat el gel amb el seu primer tema en solitari ‘Slice’, Lala Hayden torna amb el seu segon senzill, ‘Woman’. Les dues peces són part de l’avançament que està fent l’artista del què serà el seu primer EP debut en solitari ‘Girl Becomes’, una clara declaració d’intencions sobre la importància de la salut mental, una crida a l’empoderament femení, a ser una mateixa i a fer el que una sent sense remordiments. Amb ‘Slice’ va treure el nas, i amb ‘Woman’ ja ho deixa clar: Lala Hayden ha tornat. 

 Sílvia Pérez Cruz

Sílvia Pérez Cruz

‘La Flor’, ‘La Inmensidad’, ‘Mi Jardín’, ‘El Peso’ i ‘Renacimiento’. Aquests són els títols que posen nom als cinc moviments que conformen el nou treball de Sílvia Pérez Cruz: 'Toda la vida, un día'. Vint-i-una peces dividides en les cinc etapes vitals, i les quals representen i reivindiquen la bellesa de la vida, de néixer, de créixer, d’envellir i de tornar. Podríem atrevir-nos a dir que és un disc cíclic, com la vida mateixa, tot i que els moviments marquen l’ordre ‘cronològic’ de l’escolta i, altre cop, de la vida. Com sempre, Sílvia Pérez Cruz ens deixa amb la boca oberta i amb la pell de gallina. 

Per acabar, mencionar sis novetats més que també han sortit aquest abril que es mereixen aquest espai. D’entrada, el nou senzill del duet més reconegut de l’escena urbana catalana, Flashy Ice Cream, ‘Quan em tornes a mirar’. En segon lloc, un nou senzill de Moli, ‘7 de abril’, una artista emergent que brilla per les seves lletres sinceres i sensibles. En tercer lloc, Neisha i el seu nou àlbum ‘Anime en català’, conformat per onze temes plens d’energia i ímpetu juganer. Seguidament, cal nombrar la vilassarenca Meritxell Neddermann, ja que ha tornat a delectar-nos amb la seva música; a les portes de publicar el seu proper disc, presenta el segon avançament: ‘Suelta’, un senzill que també compta amb videoclip i que va creixent en potència a mesura que s’escolta. A continuació, menció a la col·laboració de Roba Estesa amb Tremenda Jauría, transformada en el senzill ‘EL <3 A 1K’ (el cor a mil), el qual desprèn estètica ‘dosmilera’ i potència sonora. Per últim, recordar el llançament de ‘MCL’, el segon treball de Pink Kardashian, la qual tornarà a sorprendre’ns amb un nou senzill.

D’altra banda, estigueu atentes i atents, també, al pròxim treball de Magalí Sare i Manel Fortià, ja que el 4 de maig tornen amb un nou àlbum on experimenten des de la maduresa musical amb fusions sorprenents que es mouen entre diversos ritmes i folklore iberoamericà. El nom del disc és ‘reTORNAR’, i ja han fet el primer avançament: ‘Guantanamera’, una versió del conegut himne cubà amb tocs de guajira cubana, guajira flamenca i techno-rock acústic. No t’ho perdis!

Amb tot això, cloem aquest recull de recomanacions musicals del mes d’abril. Com sempre, podeu escoltar totes aquestes novetats, i més, en la playlist que hem preparat. Acomiada el mes de la literatura amb música fresca, nova i potent!

 


per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES