COMPARTEIX

El Teatre Romea torna a acollir els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques en la seva vint-i-cinquena edició, una gala que des del 2015 organitza el portal digital especialitzat en crítica d’arts escèniques, Recomana.cat.

La vetllada va ser conduïda per Jofre Font i l'Anna Pérez Pagès -qui també presentarà la 'Festa del Llibre' del pròxim 12 d'abril- i es va inaugurar amb l’actuació musical de l’actor Jordi Vidal i el pianista Jordi Cornudella, amb el seu particular homenatge a Guillermina Motta.

Enguany, el palmarès de guardons ha estat molt repartit, tot i que els noms que més han sonat i els més premiats han estat ‘Animal negre tristesa’, ‘Fàtima’ i ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’. 

 

 

Pel que fa als guardons que reconeixen els millors muntatges teatrals, el premi a 'Millor Espectacle Nacional' va ser per ‘Animal negre tristesa’, una coproducció de la Sala Beckett amb el Teatro Español de Madrid, tot i la forta competència que tenia, ja que compartia nominació amb d’altres com ‘Fàtima’ i ‘Una noche sin luna’, de Juan Diego Botto, present durant la gala al Romea. L'obra de la sala de Poblenou va ser una de les triomfadores de la nit, enduent-se també els guardons a ‘Millor Direcció’ per Julio Manrique, ‘Espai Escènic’ per Alejandro Andújar i 'Espai Sonor' per Damien Bazin.

El guardó a ‘Millor Espectacle Internacional’ va ser per ‘Tryptich’, de la companyia Peeping Tom. Tot seguit, el ‘Premi Noves Tendències’, se’l va endur ‘Una imagen interior’, que es va poder veure al Grec 2022, de la companyia el Conde de Torrefiel. Pel que fa a ‘Millor Musical’, no hi va haver sorpreses i el guardonat va ser ‘Golfus de Roma’, produïda pel Grup Focus i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida. La superproducció del Condal també va sortir vencedora en la categoria a ‘Millor Actor de Musical’, per la interpretació d'Eloi Gómez en el paper d'Eros en les comèdies de Plaute. Per altra banda, en la categoria femenina se'l va endur la genial Annabel Totusaus per la seva portentosa interpretació al musical ‘Pares Normals’ dels Amics de les Arts, Marc Artigau i Minoria Absoluta.

En contraposició als muntatges de gran format, ‘El Gegant del Pi’, va ser la guanyadora de la categoria a ‘Millor Espectacle de Petit Format’. I tot seguit, el reconeixement al vessant actoral, va ser, en categoria masculina per Pere Arquillué, pel monòleg de Josep Maria Miró ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’, que també es va endur el premi a ‘Millor Text. La seva homòloga femenina va ser la Queralt Casasayas, per ‘Fàtima’ que es va poder gaudir al Teatre Lliure de Gràcia. Sense abandonar la faceta actoral, en la categoria de millor actriu i actor de repartiment els triomfadors van ser Guillem Balart per ‘Romeu i Julieta’ i Mireia Aixala per ‘Amèrica’.

Pau Carrió, es va endur el guardó a la ‘Millor Dramatúrgia o Adaptació’, per ‘Crim i Càstig’. Mentre que la ‘Millor Il·luminació’ fou per Manoly Rubio Garcia, que a més, va aprofitar per reivindicar els drets de les persones trans. Lucia del Greco, va ser escollida com a ‘Premi Revelació’, pel seu paper a 'El desig del cor’ i el premi en reconeixement a la sala més ben considerada de Catalunya va ser la Sala Trono de Tarragona pels seus vint anys de trajectòria i l'organització del FITT - Festival de Noves Dramatúrgies.

 

 

Pel que respecte a la dansa, RAUXA, d’Aina Alegre es va endur el premi a 'Millor Espectacle Nacional'. La millor coreografia va ser per Marcos Moreau per ‘Los perros’ i els guardons a millor ballarina i ballarí se'ls van endur Shreyashee Nag per ‘Above’ i Guille Vidal-Ribas per ‘Transmissions’.

En aquests premis també tenen cabuda els espectacles familiars on es va reconèixer l’obra ‘Miranius. L’aventura d’habitar el món’, de la companyia ‘De_paper’. També les arts de carrer, on l’espectacle premiat va ser ‘Poi’, de la companyia 'D’es Tro' i, també es va endur una mossegada El Gran Teatre del Liceu amb el 'Millor Espectacle de Circ' gràcies a ‘La torre de Nadal’, un espectacle d'òpera i circ representat en viu a la plaça Catalunya durant les festes de Nadal, coproduït amb l’Ajuntament de Barcelona.

Com cada any, també va haver-hi temps per entregar el 'IV Premi Maria José Ragué’ per l’original projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre, un reconeixement recollit per tot el grup d'intèrprets amb la veu cantant de l'Aurora Roig, integrant que, sens dubte, va protagonitzar el moment més emotiu de la gala amb el seu discurs ple de saviesa, reivindicació i sentiment.

 

Una gala plena de reivindicació, positivisme i amor cap al teatre!

No t’oblidis d’estar al dia de la cartellera teatral amb els butlletins i les propostes del web que t’oferim des del TRESC, així com d'aprofitar els descomptes exclusius que et proposem, per ser soci.


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES