COMPARTEIX

Els emblemàtics Cinemes Texas, ubicats al barri de Gràcia de Barcelona, van haver d'abaixar la persiana el passat 2020 a causa de la pandèmia. Tanmateix, gràcies a la pressió veïnal i a empreses catalanes compromeses amb l'oci i la cultura del territori, aquesta tardor del 2023, un nou espai cultural obrirà les seves portes recuperant les sinergies de l'antic Texas. Aquest nou recinte, rebatejat com Espai Texas, no només seguirà comptant amb sales de cinema a preus populars, sinó que també obrirà un nou espai escènic per a promoure la dramatúrgia i la creació catalana contemporània. És, sens dubte, un projecte que pretén enriquir la ciutat de Barcelona a través d'un replantejament on el cinema, el teatre i l'oci conformaran el nucli del teixit cultural de la ciutat. 

 

L'Espai Texas s'eregeix com un espai únic que combina cinema i teatre. Per una banda, el projecte ha volgut honrar la memòria històrica de l'espai mantenint dues sales de cinema on s'hi projectaran una gran varietat de pel·lícules, com ara reestrenes europees subtitulades al català, èxits de la història del cinema doblats al català, superproduccions nacionals i internacionals, també en català, i pel·lícules aptes per al públic familiar. El cinema comptarà amb quatre sessions diàries amb entrades a preus populars, i matinals per a escoles i instituts. 

D'altra banda, el projecte comptarà amb la reconversió de dues de les antigues sales de cinema a un nou espai escènic de mig format. El fet d'incloure les arts escèniques en la reobertura del recinte, posicionarà el projecte de l'Espai Texas en un nou eix cultural de referència a la ciutat. El teatre disposarà d'unes 200 localitats i d'un escenari de mig format, el qual permetrà apostar pel creixement de petites produccions i el desenvolupament constant d'artistes, companyies i productores. En aquest sentit, Sergio Matamala explica que "aquesta sala serà important per Barcelona perquè serà un lloc on aquelles produccions que s'han fet en sales més petites, i que han funcionat molt bé, puguin fer un salt abans d'enfrontar-se als grans aforaments". A més, el nou teatre de l'Espai Texas se centrarà, principalment, en la creació i dramatúrgia contemporània catalana, i en noves produccions de teatre de proximitat comercial i de qualitat. 

En paraules de Sem Pons, periodista i co-fundador de Barc Comunicació, empresa involucrada en el projecte, "volem recuperar l'esperit de cinema i teatre de barri, que totes aquelles persones que ho han viscut puguin tornar-ho a veure i que les noves generacions puguin experimentar per primera vegada la sensació de viure la cultura al costat de casa". 

 

Per a dur a terme aquest projecte, les principals empreses involucrades -Cinema Illa Mesina, Teatre Texas, Flyhard Produccions i la cooperativa de comunicació i producció teatral Barc- han comptat amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura. Si més no, és un projecte molt ambiciós i necessita el suport dels veïns i veïnes de la ciutat per a fer-lo realitat. El passat 18 de març, després de la presentació oficial del projecte, l'Espai Texas va donar el tret de sortida al programa de micromecenatge a través de la plataforma digital Goteo (per a més informació visitar la web). Totes les aportacions rebran diversos tipus de recompensa, com ara entrades de cinema o teatre, merxandatge, o accés a activitats culturals gratuïtament. Elisenda Riera, responsable de Flyhard Produccions, apel·la al sentiment de barri com a motor de col·laboració del veïnat: "demanem a la gent que connecti amb aquest sentiment de barri i de ciutat que sempre s'ha respirat als Texas i que aposti de nou per la cultura". 

En definitiva, l'objectiu d'aquesta nova etapa del Texas és convertir aquest espai en l'epicentre cultural del barri de Gràcia i de la ciutat, per tal de dinamitzar el panorama artístic, cultural, econòmic i social català.

 

per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES