COMPARTEIX

Recomanacions
19 DE FEBRER DEL 2023 per Sara Hosta Farran

El Festival Strenes presenta la seva onzena edició amb un cartell ambiciós que combina cares conegudes i veus emergents. Amb un total de 46 concerts, el festival acull les grans estrenes dels discos i els espectacles més esperats del país i converteix Girona en l'epicentre de la indústria musical catalana durant un mes. El festival se celebrarà del 31 de març al 6 de maig a diversos punts de la ciutat de Girona i altres localitats del territori. A més, el festival continua apostant per la seva programació a Barcelona durant el mes de maig. 

Els principals objectius d’aquest festival continuen en la mateixa línia de sempre: apropar la cultura i el patrimoni a la ciutadania, mantenir una vinculació directa amb l’educació musical juvenil i donar importància a la creació artística emergent i km0. Tot i mantenir la seva fidelitat a la ciutat de Girona, en aquesta onzena edició, el festival s’ha proposat apropar la cultura musical a la resta del territori. És per això que, per una banda, el Festival Strenes s’estendrà a Barcelona durant el mes de maig i, d’altra banda, comptarà amb un nou esdeveniment paral·lel que es durà a terme el 13 de maig a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona: l’Strenes Urbana. Aquest festival barceloní d’un dia, dedicat a la música urbana, acollirà un total de 10 concerts amb artistes com Scorpio, Flashy Ice Cream, Lal’Ba, Bounce Twice, Figa Flawas i la discjòquei més en forma de l’actualitat, DJ Trapella. 

 

 

Una de les peculiaritats del festival gironí és la seva vessant capdavantera; tal com indica el seu nom, el festival acull les estrenes més esperades del panorama musical nacional. De fet, una de les escenes més esperades d’aquesta edició és la celebració dels 30 anys del llegendari àlbum Homework dels Daft Punk, interpretat per la prestigiosa banda Robot Rock Alive, la qual recrearà de dalt a baix el mític espectacle de la piràmide de Coachella. Dues de les estrenes més esperades que se celebraran en el festival son les presentacions dels nous discos de la reconeguda Luz Casal, després de cinc anys de silenci discogràfic, i de la catalana Judit Neddermann. Un altre artista que aprofitarà el motiu d’estrena del festival és Joan Dausà, que presentarà la seva gira dels 10 anys de ‘Jo mai mai’ en dos concerts a la ciutat gironina. Beth i Blaumut també aprofiten l’esdeveniment per a celebrar els seus 20 i 10 anys de carrera consecutius. 

Altres actuacions destacables que es presentaran en el festival seran les d’artistes com Andrea Motis i Marco Mezquida, que actuaran per primer cop de manera conjunta; Anna Roig, amb el seu retorn als escenaris; i Viva Suecia, que actuarà en directe per primer cop a la ciutat de Girona. 

Pel que fa a l’escena emergent, l’onzena edició de l’Strenes acollirà les presentacions dels nous treballs de diversos artistes novells com ara Socunbohemio, Lal’Ba, Julieta i Ven’nus; a banda dels 10 concerts de música urbana programats per l’Strenes Urbana. 

 

 

La ciutat de Girona seguirà sent la seu del festival. La Plaça del Vi, les escales de la Catedral i la Pujada de Sant Domènech seguiran servint d’escenari en aquesta edició, posant en valor el patrimoni artístic i cultural de la ciutat de Girona. Altres espais del festival seran la sala La Mirona de Salt, l’Auditori de Girona, el Teatre Municipal de Girona, el Palau de la Música Catalana i la sala Paral·lel 62, l’antiga Barts. 

En definitiva, el Festival Strenes arriba per onzè cop a les programacions musicals del territori per oferir una gran quantitat de varietat musical local i nacional, per enaltir el patrimoni cultural de la ciutat de Girona i, especialment, per apropar la cultura a tota la ciutadania. Un Festival que no et deixarà pas indiferent. 

Per si encara no en tens prou, aquí sota trobaràs una llista de les recomanacions d’alguns dels artistes que actuaran a l’Strenes i que des del TRESC creiem que et poden cridar l’atenció. No t’ho pensis més, aprèn-te totes les cançons escoltant la playlist que t’hem preparat (consell: escolta-la en mode aleatori) i gaudeix de l’onzena edició del Festival Strenes!

 

 Anna Roig

Anna Roig

Anna Roig no només torna als escenaris, sinó que reemprèn la producció musical al complet amb el llançament del seu proper àlbum ‘Aportar bellesa al món’ (2023). Després d’haver-se mantingut en un segon pla durant 9 anys, data del seu últim disc, Anna Roig ha decidit tornar als escenaris i presentar el seu nou treball per a compartir el seu amor cap a la música. De fet, el nom del disc, que també anomena el segon single de l’àlbum, apel·la directament a aquesta voluntat d’apropar bellesa al món a través de la música. El Festival Strenes acollirà la seva reaparició als escenaris el proper divendres 21 d’abril a l’Auditori de Girona.

 Viva Suecia

Viva Suecia

En poc més de cinc anys, la banda murciana s’ha posicionat com un dels grups referents de rock independent a nivell nacional. El passat octubre de 2022 va llançar el seu quart àlbum sota el nom ‘El Amor de la Clase que Sea’ i actualment es troba en plena gira de presentació. Serà en el concert del 15 d’abril a la sala La Mirona (Salt), inclòs en el Festival Strenes, que actuaran en directe per primer cop a la província de Girona. La seva música és d’aquella que se sent ben dins i que sempre fa ballar. Un rock independent amb lletres quotidianes amb el qual connectaràs tan sols escoltar les primeres notes.

 Socunbohemio

Socunbohemio

Socunbohemio neix com un projecte musical que cerca la tendresa més íntima a través de les seves lletres i melodies, i combina la música d’autor amb un indie tímid i suau. Comença sent un projecte en solitari, però es converteix en una proposta grupal. Artur Viñas, cantant, compositor i iniciador del projecte, lidera l’agrupació que també compta amb alguns dels músics més destacats del panorama musical emergent, com ara Biel Colomer, Oscar Acón i Gerard López, entre altres. Socunbohemio presenta el seu nou single ‘El conte que mai s’acaba’ (2023) en una petita gira per les principals ciutats catalanes; una peça que finalitza el cicle de singles entorn de les quatre estacions de l’any: ‘Conte de primavera’ (2021), ‘Conte d’estiu’ (2021), ‘Conte de tardor’ (2021) i ‘Conte d’hivern’ (2022).

 Luz Casal

Luz Casal

Després de cinc anys de silenci discogràfic i d’haver rebut el Premi Ondas a Millor Trajectòria Musical aquest 2022, Luz Casal torna als escenaris per a presentar el seu nou àlbum inèdit. Podem intuir que serà un àlbum molt personal, fins i tot autobiogràfic, gràcies a l’avançament que ha fet amb el llançament del primer single, ‘Hola, qué tal’, cançó que parla de la seva experiència com a figura mediàtica durant el confinament. Encara no s’ha anunciat el nom de l’àlbum -llançament previst durant el mes de març d’enguany- però sabem que seguirà mantenint la seva peculiar essència musical i es mourà entre els ritmes del bolero i la força del Rock & Roll. No et perdis el seu retorn!

 Julieta

Julieta

Amb només 21 anys, Julieta ha conquistat els escenaris catalans i és, se’ns dubte, l’artista revelació d’aquests dos últims anys. Des del llançament del seu primer àlbum, ‘Juji’ (2021, Music Bus Records), la cantant barcelonina ha aconseguit més de 46 mil oients mensuals a les plataformes digitals. El passat 2022 va publicar el seu segon disc, ‘Ni llum ni lluna’ (2022, Music Bus Records), i per aquest 2023 ja ha anunciat que arriba el tercer. El primer avançament del nou projecte va ser el single ENS BESEM’. Tot indica que aquest tema assenta les bases de l’estètica i la sonoritat del seu proper treball, tot mantenint la seva essència. Amb la seva peculiar combinació de pop energètic i sons electrònics, Julieta s’assegura el seu espai en el panorama musical català. 

 Strenes Urbana

Strenes Urbana

Si ets dels que prefereixen sons ‘trappers’ i de carrer, no et pots perdre el nou esdeveniment musical dedicat a la música urbana catalana del Festival Strenes: l’Strenes Urbana. Festival d’un dia amb seu a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm el proper 13 de maig, comptarà amb un total de 10 concerts i molta varietat d’artistes catalans: Scorpio, concursant del programa ‘Eufòria’ que acaba de llançar el seu primer single de la mà del segell Delirics; Flashy Ice Cream, grup referent de l’escena urbana catalana que barreja el trap, el dancehall, el rap i lletres cent per cent en català; Lal’Ba, banda emergent original d’Olesa de Montserrat que barreja el new pop amb pinzellades de sons urbans; Figa Flawas, fills de Valls i sorgits de la pandèmia, són una de les bandes amb més projecció en l’escena urbana catalana; DJ Trapella, la discjòquei més en forma de l’actualitat, i molts altres més artistes encara per confirmar!

 

Encara t’ho estàs pensant? Descobreix tots els descomptes disponibles per al Festival Strenes i l’Strenes Urbana

 


per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES