COMPARTEIX

article
16 DE FEBRER DEL 2023 per Aida Carrasco

Com ens construïm com a societat? Qui volem ser i, sobretot, com volem ser? Aquestes són les qüestions que David Selvas posa sobre la taula amb una de les grans tragèdies del segle XX: "Tots Eren Fills Meus" d'Arthur Miller. L'actor i director orquestra aquesta crítica a la societat capitalista de la postguerra amb un repartiment de luxe, reunint dues generacions del planter del Teatre Lliure, encapçalades per Emma Vilarasau i Jordi Bosch, i Clàudia Benito i Eduard Lloveras. Completen el repartiment els intèrprets Quim Àvila, Eduard Buch, Francesc Marginet, Gemma Martínez, Clara de Ramon i els infants Ricard Buján i Ramon Mir.

 

El que l'equip de segur no imaginava quan va començar a gestar el projecte, ajornat per la pandèmia, era que avui en dia el seu significat s'extrapolaria amb l'esclat de la guerra d'Ucraïna. La qualitat dels clàssics es mesura per l'actualitat que destil·len, i és per això que, el què Miller escrivia l’any 1947, ens ressona i ens colpeix per tot arreu avui dia. La història presenta dos antics socis d'una fàbrica de peces d'avions que, durant la Segona Guerra Mundial, va servir unes peces defectuoses, provocant la mort de molts joves soldats. Un ho va pagar amb la presó i l'altre, en llibertat, va acabar enriquint-se. Però, amb els anys, sortiran a la superfície les tràgiques conseqüències d'aquella catàstrofe.

 

Aquest thriller, construït des de la mirada del veïnat que envolta les dues parelles protagonistes, tal com ho ha definit el seu director en la presentació, ara compta amb una nova traducció de Cristina Genebat. Alejandro Andújar distribueix la sala Fabià Puigserver a quatre bandes, centrant l'acció escènica en el jardí familiar, convertint-lo en el camp de batalla idoni per traslladar a escena qüestions de vital transcendència.

 

Emma Vilarasau i Jordi Bosch tornen a treballar junts a la casa que els va veure créixer. Concretament, estrenen sis dies abans que Bosch celebri sobre l'escenari els quaranta anys de la seva primera estrena al Lliure. "Ara som els més grans dels muntatges i m'agrada sentir que vas deixant un llegat amb el qual treballar", diu l'actriu, visiblement entusiasmada amb el projecte i la companyia. "En David és un director-actor, sap molt bé les bestioles que té entre mans. Té molt clar el que vol i busca diferents camins per on arribar, donant-te totes les armes. En David és rigor i llibertat. [...] Companyies grans i completes com aquesta es fan en un teatre públic o no es fan", ha afegit.

 

Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, assegura que "aquest és un muntatge cent per cent Lliure, [...] que exemplifica el compromís i responsabilitat que té la casa com a servei públic". 'Tots eren fills meus' al Teatre Lliure de Montjuïc del 22 de febrer al 26 de març.

 

Aconsegueix les teves entrades amb descompte aquí!

 

 

 

per  Aida Carrasco

ÚLTIMS ARTICLES