COMPARTEIX

Notícies
8 DE FEBRER DEL 2023 per Aida Carrasco

Després d'anys de treball incansable, i un procés de classificació i digitalització exhaustiu, el Teatre Lliure obre al públic les portes del seu patrimoni amb l’Arxiu Lliure. Més de 60.000 documents que corresponen a més de 2.000 espectacles i actes, que comprenen els 46 anys d'història d'un dels grans teatres de referència, ara al nostre abast!

La plataforma neix amb l'objectiu de preservar i divulgar els testimonis artístics que conformen el patrimoni teatral a casa nostra, atorgant-li el valor històric que mereix, i situant-lo com a font d'inspiració referent per a recerca i creació. Aquest espai digital permet navegar pels fons documentals del teatre de manera oberta, viatjant entre fotografies, programes de mà, cartells, premsa, plànols, músiques, vídeos, entrevistes i anècdotes. L'arxiu és de lliure accés i consulta, si bé certs documents són accessibles sota demanda prèvia.

Anabel de la Paz, responsable d'Arxiu, Biblioteca i Patrimoni del Teatre Lliure, ha estat l'encarregada d'encapçalar el procés d'estudi, tractament i catalogació de tota la documentació, liderat per una nova concepció d'arxiu: "No només guardem els documents, sinó que els posem a l'abast perquè tornin a inspirar-nos. [...] Volem que la gent revisqui els moments i intentem que, qui no els va viure, pugui fer-ho per primera vegada".

Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, expressava en la presentació oficial de l'Arxiu Lliure "la importància de retornar a la societat el valuós patrimoni cultural sobre les arts escèniques que hem custodiat els últims 46 anys i que continuarem cuidant".

L'Arxiu Lliure es concep com a espai viu i en creixement, amb actualitzacions i modificacions diàries, obert a col·laboracions amb els usuaris per a detecció d'errors o suggeriments per ampliacions. Un espai que connecta el patrimoni teatral del passat amb el present, per fer camí cap a un futur més ric.

 

Entra, descobreix i viatja per la història del Teatre Lliure:

https://arxiu.teatrelliure.com/ 

 

 

per  Aida Carrasco

ÚLTIMS ARTICLES