COMPARTEIX

article
16 DE GENER DEL 2023 per Sara Hosta Farran

El dia previ a l'estrena de Holy Spider a les sales espanyoles, els socis del TRESC van tenir l'oportunitat de veure la projecció en exclusiva del film al Cinema Boliche de Barcelona. 

Del director iranià Ali AbbasiHoly Spider (Aranya Sagrada), arriba a la gran pantalla per retratar una lluita que, segons el mateix director, no té marxa enrere. El film explica la història d'una periodista iraniana, Rahimi (Zaar Amir-Ebrahimi), que viatja a la ciutat sagrada de Mashhad per tal d'investigar l'Aranya Assassina, el misteriós assassí que mata dones prostitutes per "netejar la ciutat sagrada" en nom d'Al·là. La principal motivació d'aquesta periodista, crònicament frustrada per l'opressió social i constant perill que pateixen les dones al seu país, és pressionar les autoritats per a fer justícia i demostrar la corrupció estructural i l'etern masclisme instal·lats a l'Iran. 

Tècnicament sublim, aquesta pel·lícula basada en fets reals expressa de manera crua i feroç, però subtil i elegant a la vegada, la doble moralitat persistent al país: l'extremisme religiós que porta a certs individus a redimir qualsevol acte, originalment immoral, si és en nom de Déu. Crim i religió, innocència beneïda. Aquesta és la llavor que creix en la ideologia de Saeed Hanaei, personatge real i fictici, pare de família treballador, respectat per molts i extremadament religiós. Pren la paraula de Déu com a motor per fer-li un favor a la ciutat sagrada i netejar els carrers de prostitutes que només aporten deshonra i vulgaritat, i embruten la paraula d'Al·là. 

La història ressegueix, paral·lelament fins a col·lidir, els camins que van teixint Rahimi i Saeed des dels seus propis valors i ideals. La col·lisió és l'intent número disset i el següent pas és el judici. 

L'última escena del judici sorprèn, i l'últim fragment del film, horroritza. Una realitat estampada a la cara. Però una realitat que s'ha de conèixer, visibilitzar i desmantellar. Ali Abbasi ha estat condemnat per les autoritats iranianes per Holy Spider, acusant el film de ser còmplice dels versos satànics de Salman Rushdie

Holy Spider ha estat nominada a Millor Pel·lícula per Satellite Awards, ha rebut quatre nominacions (Millor Actriu, Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guionista) als Premis del Cinema Europeu i està preseleccionada als Òscars a la Millor Pel·lícula Internacional. Zaar Amir-Ebrahimi ha estat guanyadora del premi a Millor Actriu al Festival de Cannes i al Festival de Sevilla. 


per  Sara Hosta Farran

ÚLTIMS ARTICLES