COMPARTEIX

Recomanacions
1 DE NOVEMBRE DEL 2022 per Gabriel Vázquez

La Casa Amatller no es tracta només de la llar on vivia el mestre xocolater Antoni Amatller i Costa. De fet, si fos per això seria una més, però com la Pedrera o la Casa Batlló, aquest indret forma part del compendi modernista que Gaudí i companyia van decidir incrustar a la ciutat de Barcelona, i un dels referents de l’estil català per antonomàsia.

La Casa Museu va en concordança amb la personalitat del propietari, polifacètic incombustible: fotògraf, col·leccionista d’art, empresari, viatger… Tota aquesta activitat cobra vida a la Casa Museu a través del mobiliari, dels records, de les seves grans col·leccions de materials, objectes i art, decoracions, modernisme, documents, fotografies, sales i habitacions. Una conjunció d’elements que actuen com un tot arquitectònic i que aconseguiran que el públic viatgi a les primeries del segle XX.

L’habitatge, convertit en museu i obert al públic a partir de l’any 2014, vol ser el retrat més fidel possible del projecte original que Josep Puig i Cadafalch va dissenyar per l’empresari català, conservant molt del mobiliari originari d’aquella època. L’espai està custodiat des de 1941 per l’Institut Amatller d’Art Hispànic, fundat per la filla del propietari, Teresa Amatller, amb l’objectiu de preservar el patrimoni del seu pare en el millor estat possible. Gràcies a aquesta insistència, cura i respecte vers l’herència modernista d’Antoni, s’han pogut conservar molts dels mobles autèntics, així com registres documentals i fotogràfics que permeten al públic aproximar-se a com era la vida a la casa en els seus inicis.

Des de TRESC us expliquem les quatre modalitats de visita que podeu realitzar: la visita guiada i comentada, així com la possibilitat de realitzar-la amb audioguia, diumenges de xocolata desfeta i aquest any, com a novetat i com a quarta opció, la visita al seu estudi fotogràfic.

 1à) Visita guiada/comentada

1à) Visita guiada/comentada

Es tracta d’una visita comentada dels exteriors i l’interior de la llar, conformat per dos pisos replets de materials, mobles, col·leccions, ornamentacions... Per tal que els visitants puguin conèixer encara millor la història de la Casa Amatller i gaudir al màxim de l’arquitectura i ornamentació del modernisme català, s’ha dissenyat tot un discurs museogràfic que segueix un itinerari dins de la casa museu, per tal que els espectadors no es perdin cap detall. A més que la institució ha treballat amb tots els recursos disponibles per tal de descobrir com es vivia en una casa modernista de 1900, incloent-hi elements característics d’aquell temps com la llum de gas i l’elèctrica.

L’itinerari no es remet a un simple recorregut superficial dels interiors i exteriors de la casa sinó que a part, repassa en profunditat l’època d’esplendor de l’arquitectura catalana amb el modernisme com a estil universal al capdamunt, també es deté en la figura del propietari i la seva faceta d’industrial-xocolater i que va aconseguir que el seu producte es convertís en el més important de la península. Així com amb la de col·leccionista malaltís d’art i també posa la lupa en el seu atribut com a fotògraf-viatger que el va portar a viatjar arreu del món i a adquirir objectes inèdits.

Per ser família del Tresc, tindràs disponible un descompte de gairebé 10 € i la degustació d’una peça de xocolata original Amatller en acabar el recorregut.

 2à) Visita amb audioguia

2à) Visita amb audioguia

La segona modalitat de visita és la del format d’àudio. Podràs gaudir dels mateixos privilegis que l’anterior roposta, però enlloc que una persona faci de guia, serà un aparell d’àudio qui s’encarregarà d’aquesta funció.

El procediment és molt senzill, només farà falta que et descarreguis la nova aplicació, anomenada amatller app i que vinguis amb els teus auriculars. D’aquesta manera ja estaràs preparat per a visitar la Casa Amatller en quatre idiomes (Anglès, francès, castellà i català) i de forma autònoma. De fàcil ús, intuïtiva i didàctica, amb aquesta audioguia plena de continguts multimèdia, podràs descobrir, de la mateixa manera que si ho estigués explicant un guia de forma presencial, tots els detalls de cadascuna de les sales i habitacions del museu. Així com a accedir a contingut exclusiu.

Per ser de la comunitat TRESC, podràs fruir d’un descompte de 7€ de dimarts a diumenge i en sessions d’aforament limitat que pots consultar al web.

 3à) Diumenges amb xocolata a la Casa Amatller

3à) Diumenges amb xocolata a la Casa Amatller

Visita amb audioguia de la casa museu amb la particularitat que al final del recurregut, els visitants podran gaudir d’una tassa de xocolata desfeta, elaborada amb la recepta original del mestre xocolater i propietari de la casa. No existeix un pla millor que visitar la història de Barcelona i acompanyar-la amb una tassa de xocolata desfeta, que sempre ve de gust.

Modalitat disponible tots els diumenges a partir del 30 d’octubre en horari de tardes, de 17 a 18:30 hores i també amb descompte exclusiu TRESC.

 4à) Visita a l’estudi fotogràfic d’Antoni Amatller

4à) Visita a l’estudi fotogràfic d’Antoni Amatller

Aquest és un clar exemple sobre que aquest tipus d’edificis sempre estan oberts a nous descobriments i que sempre hi ha elements i detalls que et permeten estirar del fil per seguir aprofundint en la història per molt que passin els anys.

A partir d’enguany i com a novetat, el públic també tindrà la possibilitat de regentar un nou indret que estarà operatiu a la quarta planta de l’edifici: l’estudi fotogràfic de l’empresari català. Aquesta nova modalitat  inclou la visita a la planta noble de la casa i al quart pis, però no a la resta del museu.  

L’experiència, però proposa un viatge en el temps, a través de testimonis originals de la seva època com la seva càmera fotogràfica que feia servir en els múltiples viatges arreu del món, fotografies d’aleshores , visors, plaques... Un espai que es converteix en una mena de càpsula del temps que permet cristal·litzar els records i conèixer amb més profunditat la seva faceta de fotògraf-viatger. Al finalitzar la ruta, els assistents realitzaran un taller de Foto Transfer a partir d’una fotografia del 1900.

A més, per ser de la família TRESC gaudireu d’un 50% de descompte en aquesta activitat.


per  Gabriel Vázquez

ÚLTIMS ARTICLES