COMPARTEIX

article
14 D’OCTUBRE DEL 2022 per Aida Carrasco

Berdache és el primer festival que fa de l'art, i les seves infinites possibilitats, l'eix vertebrador per transitar diàlegs relacionats amb el gènere i la identitat. A les portes de celebrar la seva tercera edició, del 18 al 29 d'octubre, els diferents espais del districte cultural de l'Hospitalet de Llobregat es preparen per acollir la programació més estimulant i amplia del festival fins a la data.

 

Amb un naixement valent i singular en el sector, l'octubre del 2020, el festival emergeix de la necessitat real de crear un espai de reflexió sobre la identitat de gènere, fent ús de les arts visuals i escèniques com a vehicle. Amb aquest, són tres anys de propostes innovadores i no normatives que escapen dels límits artístics establerts per explorar la dissidència creativa i de gènere. El Festival Berdache es consolida any rere any com a un espai obert i plural, laboratori i altaveu, nucli de diàleg i debat.

Amb aquest propòsit, la tercera edició creix en propostes i dies, presentant un total de tretze peces en una programació transversal que convergeix disciplines i artistes consolidats i emergents. L'espectador tindrà la possibilitat de navegar per l'escena del desamor, la gelosia i la mort a través del neoflamenc d'Alvaro Sola, per la poesia del cos d'un home que fuig de la masculinitat heretada amb la hibridació d'Ángelo Néstore, per la performance transgressora que caracteritza a Dorian Wood o per la música sense gènere, lliure i aspra del duet BLAST, entre d'altres.

En pantalla, Berdache ens acosta les reestrenes dels fenòmens "Solo nos queda bailar" (Levan Akin, 2019) i "Laurence Anyways" (Xavier Dolan, 2012), així com la recentment aclamada al D'A Film Festival 2022, "La amiga de mi amiga" (Zaida Carmona, 2022).

Dins del marc del festival, tindrà lloc també la taula rodona "Temporalitats Queer", on s'abordaran les formes en les quals s'habita i recorre el temps, tant personal com històric, des de les experiències feminitzades, racialitzades i dissidents sexuals, amb Sara Torres, Iki Yos Piña, Helen Torres i Anna Fux; així com la conferència "Queer Pop", on Oriol Rosell proposarà un relat queer de la història del pop en un passeig des de Ziggy Stardust fins a Arca, per l'àrea més salvatge i desencaixada de la música i la identitat.

 

No és cap casualitat, doncs, que hagi estat Berdache el concepte escollit per batejar el festival. Berdache és com antigament s’anomenava a les persones "Dos Esperits" en els pobles amerindis d'Amèrica del Nord. És a dir, aquells individus que posseïen alhora els coneguts com a patrons de conducta dels gèneres femení i masculí. Es deia d'aquestes comunitats que tenien la capacitat de desafiar la naturalesa, ocupant un lloc privilegiat en la societat en tant que eren espiritualment més complets i transcendents.

La celebració de la identitat, l'art i la dissidència té per nom Berdache (Gender Art Festival); T'ho perdràs?

 

 

Podeu gaudir d'un -25% en tota la programació (excepte l’espectacle Dorian Wood),a més d’invitacions per a les projeccions de “Solo nos queda bailar” i “Laurence Anyways”,  reservant a través de la web del TRESC a https://www.tresc.cat/f/77679/festival-berdache-2022/ 

 


per  Aida Carrasco

ÚLTIMS ARTICLES