COMPARTEIX

31 DE MAIG DEL 2021 per Ana Requejo

No gaires vegades a la vida hom té l'oportunitat de visitar el taller d'artesans i artistes vitrallers que han fet possible el somni de llum imaginat per Gaudí i dissenyat per Joan Vila Grau per a la Sagrada Família de Barcelona. Des de 1999 fins al 2017 Vitralls Bonet hi han treballat per generar aquesta atmosfera tan particular del temple. Però aquest taller no només és artífex de vitralls contemporanis, sinó que són especialistes en la restauració de vitralls històrics. Quantes vegades podem veure de prop vitralls gòtics dels segles XIV i XV de... posem per cas, la Catedral de Barcelona?
Doncs de la mà del Taller Vitralls Bonet i del Districte Cultural de L'Hospitalet, un grup de socis i sòcies del TRESC ha tingut possibilitat de veure i conèixer de prop, gràcies al programa INSITU, la feina d'aquest taller a punt de complir 100 anys d'història.


El taller va néixer el 1923 al barri de Gràcia de Barcelona, gràcies a l'empenta de Josep Maria i Xavier Bonet que van començar fent vitralls noucentistes. Durant la Guerra Civil el taller va ser col·lectivitzat i molts projectes i dibuixos van ser cremats. Durant la postguerra van treballar dins el projecte de Templos devastados restaurant el patrimoni vitraller de Catalunya. Als anys 60 s'obre una nova etapa en la qual treballen amb els artistes més renovadors com Roca Sastre, Llucià Navarro, Domènec Fita o Grau Garriga. Avui dia, la tercera generació de Bonet continua treballant en la restauració de vitralls històrics i en la creació de vitralls contemporanis juntament amb els millors artistes nacionals i internacionals a la seva nova seu de l'Hospitalet de Llobregat.


INSITU és un programa de producció pròpia del TRESC que vol propiciar el contacte directe entre els públics de la cultura i els artistes/creadors en els seus propis espais de treball. Com condiciona a un artista l'espai on treballa i l'entorn (humà i físic) amb el que es relaciona? Una oportunitat única per conèixer en profunditat els territoris personals dels artistes i talents actuals, que posa en context la seva feina, la seva obra i el seu entorn.


per  Ana Requejo

ÚLTIMS ARTICLES