COMPARTEIX

20 DE MARÇ DEL 2020 per TRESC

Efectivament. És inexorable. Ja tenim amb nosaltres el període primaveral, independentment de crisis sanitàries i climàtiques. Et convidem a fer un exercici a casa per comprovar com “la primavera, l’art altera”. Busca la versió que més t’agradi del 'Concert n.º 1 en mi major, Op. 8, RV 269'. Sí, és la “Primavera” de Vivaldi. Surt al balcó o a la finestra de casa, posa’t els auriculars i dona-li al play.  Seran 30’ de banda sonora de l’experiència. A continuació ves repassant, una a una, 5 obres mestres que tenen la primavera com a eix central, i que t’hem seleccionat expressament per a l’ocasió. Gaudeix, explaia’t… tens uns 6’ de música per peça.

 La primavera, de Sandro Botticelli

La primavera, de Sandro Botticelli

Comencem per 'La primavera' de Sandro Botticelli, una obra cabdal del Renaixement italià, possiblement de l’any 1480, plena de simbolismes i preciosistes detalls, tota una celebració alegòrica de l’estació de les flors representada per una composició de personatges de la mitologia clàssica. Se la relaciona absolutament amb la pintura més coneguda del pintor: 'El naixement de Venus'. Ambdues es troben als Uffizi de Florència, pots fer-hi un viatge virtual clicant aquí.

 La primavera, de Pieter Brueghel

La primavera, de Pieter Brueghel

Passem a 'La primavera' de Pieter Brueghel, el jove, datada l’any 1616, i en què es mostren les activitats del camp pròpies de l’època: agricultura i ramaderia, davant l’atenta mirada dels aldeans que celebren el temps ballant. a la posada local. El quadre es troba al Museu Nacional d’Art de Romania.

Temps de primavera, de Claude Monet

Temps de primavera, de Claude Monet

La següent fita és un clàssic: 'Temps de primavera', de Claude Monet. Si bé hem seleccionat un quadre que inclou la primavera al seu títol, cal dir que gran part de l’obra de l’artista té relació amb els jardins i les flors, especialment en el seu moment màxim d’esplendor primaveral. Aquesta obra, datada l’any 1872, ens mostra l’esposa del pintor, Camile, en una escena domèstica. Trobem el quadre al The Walters Art Museum, de Baltimore.

 Primavera. Jardí en Flor, de Kazimir Malévich

Primavera. Jardí en Flor, de Kazimir Malévich

Continuem la nostra passejada artística amb l’obra 'Primavera. Jardí en Flor', del 1904, de Kazimir Malévich, que s’aparta de la seva tècnica postsuprematista, i on apareix una escena idílica, amb blaus penentrants, núvols blancs i nets, nejs jugant a la porta, serenor... El quadre el trobem al Museu Rus de Sant Petersburg.

 Arbustos en la primavera, de Paul Klee

Arbustos en la primavera, de Paul Klee

I acabem el recorregut amb 'Arbustos en la primavera', de Paul Klee, datada l’any 1925. Impressionat pels treballs de van Gogh i Cézanne, Klee buscava un llenguatge de formes independent, una coloració de filigrana, com es pot apreciar en aquest quadre. És una pintura que trobem a Wuppertal, al Von der Heydt Museum.

Final del trajecte. Treu-te els auriculars i contempla el que tens davant. És primavera, sí. Comparteix aquesta experiència amb els teus familiars i amistats i convida’ls a gaudir de #laprimaveralartaltera. Salut i cultura!


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES