COMPARTEIX

19 DE MARÇ DEL 2020 per TRESC

La consigna de quedar-nos a casa mentre duri la situació actual està clara, i espero que assumida per tothom. Això no treu que puguem aprofitar algunes de les nostres estones per degustar teatre a casa, ara que teatres, companyies, artistes i productores -en un gest remarcable de generositat- aprofiten per posar al nostre abast lo bo i millor de la seva collita. Vagi per davant una reflexió: la qualitat del material audiovisual compartit és molt diversa, i que l’experiència en pantalla difícilment podrà substituir la presencial. Però fem de la necessitat, virtut. Per xarxes socials s’ha desembarcat per terra, mar i aire, o el que és el mateix, per Twitter, Instagram i Youtube:

#TheShowMustGoON

Iniciatives del Teatre Lliure per visionar espectacles [#LliureAlSofà] com el Hamlet protagonitzat pel Pol López, o el Renard o el llibre de les bèsties, de Marc Rosich; per descobrir anècdotes teatrals al feed d’Instagram [#15dies15anècdotes]; o per compartir textos al Twitter [#TeatreAlFil].

#TeatreaCasa

La productora Focus, amb la col·laboració de TV3, permet visionar els teatre-movies d’alguns dels seus èxits recents: 'Adossats', 'El fantasma de Canteriville', 'El nom', i 'Res no tornarà a ser com abans'.

A little Sunday music

25 professionals del teatre musical organitzen el diumenge 22 de març un festival de teatre musical confinat a través de l’Instagram [@TeatreBarcelona], en homenatge del 90 anys d’Stephen Sondheim, i amb noms tan coneguts com Mariona Castillo,  Jordi Coll, Xavi Duch, Lydia Fairen, Jan Forrellat, Alberto Frías, Silvia Luchetti, Julia Möller, Júlia Molins, Sylvia Parejo, o Gerónimo Rauch.

#coronavirusplays

L’autor teatral Jordi Casanovas ha impulsat la creació de monòlegs curts, de màxim 3’ de durada, sobre les circumstàncies del confinament, per tal de compartir-los a les xarxes i que actors i actrius els interpretin voluntàriament.

@la_calorica

Una de les companyies amb major presència als nostres escenaris de les últimes temporades comparteix per twitter i en obert a través del seu canal a Vimeo gravacions de gran part del seu repertori: L’Editto Bulgaro, Ekstraodinarnyy, La nau dels bojos, Bluf, Sobre el fenomen de les feines de merda, El profeta, Fairfly.

#Quedatacasa

Deixem també un espai per als més petits, doncs la productora Viu el Teatre comparteix a través dels seus perfils a xarxes contrasenyes per accedir al seu canal de Vimeo i veure alguns dels espectacles i fer #postfunció, com en el cas d’Alícia al país de les meravelles.

 

Però també podem recórrer a plataformes i arxius que ofereixen el seu fons permanentment:

Estudio 1 a RTVE a la carta

Ideal per rescatar grans intèrprets del nostre històric, com José Bódalo, Irene Gutiérrez Caba, Ismael Merlo, María Luisa Ponte, Jesús Puente, Aurora Redondo, José María Rodero; i amb espectacles destacables com l’¡Ay Carmela! de  Verónica Forqué y Juan Diego; l’Urtain d’Animalario.

RTVE Catalunya a la carta

Amb autèntiques joies enregistrades entre el 1975 i el 1995 com Silvia Ocampo, la primera obra de teatre en català subtitulada en castellà per a tota Espanya; una Salomé protagonitzada per Núria Espert i Enric Majó, a qui també podem veure fent de Manelic en Terra Baixa, de la que també trobem una altra versió de la companyia de Lliure protagonitzada per Lluís Homar;  l’Antaviana i Glups!, de Dagoll Dagom; una brutal Maria Estuard interpretada per l’Anna Lizaran; o el Danny i Roberta de Pep Munné i Rosa Vila.

L’art de la comèdia a TV3

Si ens interessa conèixer i seguir el pas a pas de la posada en marxa d’una producció teatral, res més recomanable que aquesta sèrie protagonitzada per Lluís Homar i Xavier Albertí a propòsit de l’estrena de l’obra de Filippo al TNC.

Teatroteca

És el repositori del Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música, classificat per gèneres i tipus de públic, i que incorpora també propostes de dansa, com el Nippon-Koku dirigit per Marcos Morau de La Veronal, o Una oda al tiempo de la Maria Pagés.

Alltheater

Un dels primers catàlegs de pagament de teatre online a l’Estat, amb obres com La ternura, d’Alfredo Sanzol o Dakota, de Jordi Galceran.

Playtheatres

Plataforma cultural catalana de vídeo sota demanda on trobem obres de teatre, dansa i òpera de companyies com Tricicle (Exit, Bits), La Perla 29 , T de Teatre , Dagoll Dagom o Minoria Absoluta .

Teatrix

La plataforma argentina d’obres de teatre online en alta definició, des dels últims èxits de la seva cartellera a espectacles de repertori o musicals com Bossi Big Bang Show, Macha o El cabaret de los hombres perdidos.

Digital Theatre

Una altra plataforma de vídeo sota demanda que ens acosta les obres dels millors teatres anglesos, com ara l’Old Vic i el Young Vic, la Royal Shakespeare Company, l’Almeida o el Globe.

 

No et queixis, tens de tot i bo. No oblidis aprofitar el hashtag #saluticultura i esmentar-nos en xarxes socials per compartir els teus comentaris sobre el teatre que vegis a casa.


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES