COMPARTEIX

Avui el TRESC et porta el resum d’espectacles que van recomanar a l’Spoiler els dos crítics de Recomana.cat, Teresa Ferré i Xavi Pardo, on cada un recomana 10 espectacles de la temporada que segur que t’encantaran! Els dos últims punts són un bonus track: “Bombons de la temporada” i “Aquesta temporada serà recordada per...”

Propostes en femení

Propostes en femení

  • ‘Solitud’ al Teatre Nacional de Catalunya: Alicia Gorina dirigeix a actors com Pol Lòpez en aquesta versió teatral de Caterina Albert (Víctor Català) on descobriràs un dels personatges femenins me´s apassionants que han nascut dins la literatura catalana.
  • ‘El quadern daurat’ al Teatre Lliure de Montjuïc: La directora i dramaturga Carlota Subirós ha bussejat en la narrativa de l'autora britànica Doris Lessing seguint la trama de Free Women per situar a l’eix central de l’espectacle el paper fonamental d’una dona que en moments de crisi lluita per la seva integritat.
Clàssics revisats

Clàssics revisats

  • ‘La gavina’ a La Villarroel: Àlex Rigola es torna a endinsar en l’univers d’Anton Txékhov per a reflexionar sobre el tema de l’angoixa vital en aquesta versió íntima i despullada d’una de les grans obres de la dramatúrgia del segle XIX.
  • ‘Les 3 germanes’ al Teatre Lliure de Montjuïc: L’actor i director Julio Manrique dirigeix el seu primer Txékhov amb un repartiment de luxe amb Joan Amargós, Ivan Benet, Carme Fortuny, Cristina Genebat i Laia Manzanares, entre d’altres.
  • ‘Les veus interiors’ al Teatre Nacional de Catalunya: Xavier Albertí presenta una historia del gran Eduardo De Filippo sobre sospites, mentides i veritats, amb Mercè Aránega, Pere Arquillué, Laura Aubert i Joan Carreras, entre d’altres intèrprets.
Teatre documental

Teatre documental

  • ‘Una’ al Teatre Lliure de Montjuïc: La directora, dramaturga i cineasta Raquel Cors rep prepara una proposta testimonial amb Eva Lyberten, icona del cinema softcore espanyol dels anys 70 i 80. Una peça entre el documental i la ficció que analitza el plaer sexual i la seva representació visual, des del destape de la Transició fins avui.
  • ‘Preses’ al Teatre Tantarantana: Inspirada en els llibres ‘Les dones del Prat i la repressió franquista’, d’autors Pratencs i ‘Dones entre reixes’ de Neus Ribas, l’obra és un recull de les vivències dins la presó de dones de Barcelona i de dones provinents de la Colònia Americana del Prat.
  • ‘Serà el nostre secret’ a l’Escenari Joan Brossa: Daniela Feixas presenta un espectacle fet amb la tècnica de teatre verbatim, que reprodueix literalment les paraules de testimonis reals i que aborda la temàtica de la violència sexual als infants.
Metateatre, teatre dins del teatre

Metateatre, teatre dins del teatre

  • ‘Eva contra Eva’ al Teatre Romea: Una comèdia escrita per Pau Miró i dirigida per Sílvia Munt que tracta sobre el món dels actors i el teatre. Els cinc personatges interpretats per Eva Vilarassau, Nausicaa Bonín, Eduard Farelo i Andreu Benito, fan servir el teatre per parlar de la vida i la vida per parlar del teatre.
  • ‘’La morta' de Pompeu Crehuet’ a la Sala Beckett: El dramaturg Marc Creuhet s’enfronta al seu propi passat i tracta en aquesta obra la seva crisi creativa i la visita de l’espectre del seu besavi, Pompeu Crehuet, que també era dramaturg i li demana que dirigeixi la seva obra més reeixida.
  • ‘Instruccions per enterrar un pare’ a la Sala FlyHard: El segon text de Carmen Marfà i Yago Alonso, desprès del seu primer treball conjunt: l’exitosa ‘Ovelles’. En aquesta obra ens parlen, amb naturalisme i humor, de la mort, de la dignitat, dels rituals i de la família. 
Teatre polític

Teatre polític

  • ‘Avinguda Nacional’ a la Sala Beckett: Del dramaturg txec Jaroslav Rudiš, és la culminació del projecte internacional de creació escènica Fabulamundi. Playwriting Europe, que vol promoure el coneixement i l’intercanvi de textos i autors entre els diferents països membres. Es una obra sobre en Vandam, un heroi de guerra que a través d’un un monòleg corprenedor explica les seves accions heroiques i la història de l’Europa d’avui. 
 Teatre comercial

Teatre comercial

  • ‘Smiley, després de l’amor’ al Club Capitol: Aquesta és la segona part de ‘Smiley, una història d’amor’. La història escrita per Guillem Clua continua amb el mateix equip que va protagonitzar la història: Ramon Pujol i Albert Triola. Vols saber com continua la meravellosa aventura romàntica entre l’Àlex i el Bruno, aquella parella incansable que ens va enamorar just fa 8 anys?
 Arts del moviment

Arts del moviment

  • ‘La consagració de la primavera’ al Mercat de les Flors: Roger Bernat fa una versió lliure de la coreografia de Pina Bausch, ‘La consagració de la primavera’, d’Igor Stravinsky. En aquesta peça els protagonistes són els espectadors que, a partir del joc, creen una coreografia compartida, un experiment individual i alhora comunitari.
  • ‘Malditas plumas’ al TNC: Sol Picó fa una picada d’ull al Paral·lel i les vedettes dels anys vint i ens presenta un cabaret futurista. Una comunitat de desperfecte en un ambient subterrani, recollit, secret, protegit i vagament clandestí, en el qual és possible gestar nous llenguatges o embrions de noves formes.
  • ‘El nacimiento de la bailarina vieja’ al Teatre Lliure de Gràcia: En el marc de Dansa: Quinzena Metropolitana, pots gaudir de la presència singular de la ballarina i coreògrafa Elena Córdoba, membre de la generació que als anys 90 ja investigava nous llenguatges escènics. 
 Musicals de petit format

Musicals de petit format

  • ‘Akelarre’ a El Maldà: The Feliuettes retornen al cabaret més genuí, amb música, gamberrisme, reivindicació, comèdia i autoparòdia. La companyia es qüestiona el per què i les essències del feminisme a través de l’esperit nascut del cabaret més personal i de personatges inesperats en situacions quotidianes.
  • ‘Ocaña, reina de las ramblas’ a l’Escenari Joan Brossa: De la mà de l’actor i cantant Joan Vázquez i de la guitarra del director musical Marc Sambola, aquest és un homenatge a Ocaña en un recital teatralitzat a ritme de cobles amb arranjaments especialment compostos per a l’ocasió.
 ... I de gran format

... I de gran format

  • ‘Carmen’ al Gran Teatre del Liceu: El muntatge icònic i referent de Calixto Bieito amb les veus de Rachvelishvili, Margaine i Abrahamyan. ‘Carmen’ ha esdevingut, des del darrer quart de segle xix, una de les òperes més estimades pel públic d’arreu. Sobre el relat homònim de Prosper Mérimée, el compositor francès va convertir la gitana cigarrera en un personatge immortal per la seva llibertat indòmita, marcada per la fatalitat.
 Per famílies

Per famílies

  • ‘Los protagonistas’ al Teatre Lliure de Gràcia: És el primer espectacle d’El Conde de Torrefiel per a públic infantil. Una peça de caràcter impressionista i de llibertat temàtica en què el llenguatge plàstic sigui suficient per situar l’espectador en un altre món. Serà la primera vegada que aquesta companyia de gran projecció internacional faci un espectacle per a públic infantil, que formarà part del seu procés d’investigació sobre la pròpia capacitat de fer teatre per a persones nascudes al segle XXI.
 Bombonets de la temporada

Bombonets de la temporada

  • ‘Ramon’ a la Sala Àtrium: Un monòleg tragicòmic que reflexiona sobre la por al compromís, els límits de la llibertat i la impossibilitat d’aturar el pas del temps, escrit i dirigit per Mar Monegal, i interpretat per Francesc Ferrer. Des de la seguretat de la seva habitació, el protagonista, Ramon, rememora el seu passat, però el que no s’imagina és que, en el present més immediat, la seva vida està a punt de canviar i convertir-se en una autèntica muntanya russa.
  • ‘Lo nuestro’ a la Sala FlyHard: Un divertit text d’Eu Manzanares que tracta sobre la nit de Cap d'Any, una nit per estar en família i celebrar en harmonia l’arribada d’un nou any. Una nit per fer balanç de l’any que acaba i demanar nous desitjos per al que comença. Però tots podem somiar en gran? O hi ha qui només pot tenir somnis que càpiguen dins una nou?
 Aquesta temporada serà recordada per...

Aquesta temporada serà recordada per...

  • ‘Falaise’ al Teatre Lliure: La francocatalana integrada per Camille Decourtye i Blaï Mateu Trias porta als escenaris barcelonins ‘Falaise’, segona part del díptic escènic ‘Là, sur la falaise’. El blanc i el negre, tornen a tenyir l’escenari i els vestits dels intèrprets.Tot passa en un espai a diferents nivells que permet que els artistes evolucionin mentre el cavall i els ocells es mouen lliurement per l’escena.
  • ‘Europa Bull’ al TNC: De Jordi Oriol i Indi Gest, aquest és un muntatge lingüísticament sorprenent a partir del mite d’Europa i de la seva ebullició actual. El projecte, guanyador del XII Premi teatral Quim Masó, proposa exposar de forma poètica i elegant, però també amb humor, les pors i queixes com a europeus desemparats.
  • ‘Aquest país no descobert...’ a la Sala Beckett: Un projecte de teatre documental i vivencial d’Àlex Rigola, un dels directors catalans més internacionals. L’edició passada va presentar dues propostes gens convencionals, una de les quals era la instal·lació ‘Macho man’ sobre la violència masclista. I continua trencant els límits de l’escena. 

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES