COMPARTEIX

Notícies
1 DE SETEMBRE DEL 2018 per Xavier Albertí, director artístic del TNC

La temporada 2018/2019 del Teatre Nacional de Catalunya oferirà al públic grans noms de l’escena teatral catalana i internacional que aniran des dels clàssics fins als contemporanis sense oblidar les altres disciplines escèniques com la música, la dansa o el circ.

 Epicentre Santiago Rusiñol

Epicentre Santiago Rusiñol

L’epicentre patrimonial de la temporada girarà entorn de la figura i l’obra de l’artista polifacètic i líder del modernisme a Catalunya Santiago Rusiñol. L’espectacle central serà 'Els Jocs Florals de Canprosa', una comèdia de Rusiñol que vol ser una paròdia sobre el funcionament dels nombrosos certàmens literaris que se celebraven arreu de la geografia catalana. Jordi Prat i Coll dirigirà aquest espectacle de gran envergadura a la Sala Gran en el qual participaran una trentena d’intèrprets entre actors, actrius i músics. Per una altra banda, el TNC ha encarregat una dramatúrgia a un dels autors més rellevants del panorama teatral actual, Jordi Oriol, sobre 'La niña gorda', una novel·la de Rusiñol que està considerada com una de les millors novel·les catalanes de la primera meitat del segle XX. Per acabar, tot un seguit d’activitats d’aprofundiment conceptual com publicacions, lectures, conferències i exposicions, entre d’altres completaran l’epicentre.

 Dramatúrgia contemporània del país

Dramatúrgia contemporània del país

Pel que fa a la dramatúrgia contemporània del país, destaquem quatre propostes. A la Sala Petita, 'Només una vegada', de Marta Buchaca, una obra sobre els maltractaments de gènere en què el drama i la comèdia es confonen per reflexionar sobre les dificultats de comunicació en la societat actual. També a la Sala Petita, i gràcies a la col·laboració amb el Teatre Principal de Mallorca, podrem veure dos espectacles en una mateixa sessió, 'La nit de Catalina Homar' (de José Carlos Llop) i 'Les darreres paraules' (de Carme Riera). Abans de Nadal, acollirem a la Sala Petita el darrer espectacle guanyador del Premi Quim Masó de teatre, 'Alba', de Marc Artigau, un thriller de ciència-ficció sobre el temps i allò que és humà. A la Sala TallersHelena Tornero presentarà el seu darrer text dirigit per ella mateixa, 'El futur', un text de nova creació que neix de l’encàrrec directe del TNC a la jove dramaturga. I per acabar, també a la Sala Tallers, 'Orsini', d’Aleix Aguilà i la Companyia Solitària amb direcció de Xicu Masó, una reflexió sobre les relacions entre violència i societat.

 Dansa, circ, música...

Dansa, circ, música...

Quant a la dansa, el circ i la música, aquest any es recupera la programació regular de dansa amb 'NOM' de Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa i 'Bach Project' de la companyia Mal Pelo. La companyia Roberto Olivan Performing Arts ens oferirà a la Sala Gran un espectacle de circ contemporani amb 'Cuculand Souvenir'. Pels volts de Nadal, la companyia Cor de Teatre tornarà a la Sala Gran amb 'Troia, una veritable odissea!' de David Costa i direcció de Joan Maria Segura, un espectacle polifònic-teatral a partir dels relats de La Ilíada i L’Odissea. Per acabar, un espectacle de dansa d’una de les companyies de dansa internacionals de més rellevància en el panorama europeu, Peeping Tom, tancarà el cicle de les propostes no textuals a la Sala Gran amb 'Kind', la tercera peça de la trilogia sobre la família d’aquesta companyia belga. Pel que fa a la música, un espectacle que ens fa especial il·lusió i que presentarem juntament amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, 'Se’ns n’ha anat el Santos al cel', un espectacle musical a partir de l’obra simfònica del genial compositor i sota la batuta de Wanda Pitrowska.

 Un recull d'obres de la dramatúrgia universal

Un recull d'obres de la dramatúrgia universal

La dramatúrgia universal també serà present la temporada vinent. Per començar, dedicarem un cicle especial al dramaturg franco-uruguaià Sergio Blanco. A la Sala Petita, Natalia Menéndez dirigirà 'Tebas Land', una peça a partir de les trobades a la presó entre un jove parricida i un dramaturg que intenta reconstruir la història del crim. A continuació a la Sala Tallers, Sergi Belbel dirigirà 'Kassandra', un monòleg en el qual la coneguda heroïna troiana, en un anglès precari, ens explica la seva història i desmitifica el seu propi mite. I, després de l’extraordinària acollida de la temporada 2016/2017, a la Sala Petita reposarem 'Cartografía de una desaparición', la visió més personal de Sergio Blanco sobre la figura i l’obra de Joan Brossa. A la Sala Petita, podrem veure l’adaptació d’una novel·la de l’escriptora francesa Marguerite Duras dirigida per Lurdes Barba que representarà la tornada als escenaris d’Ariadna Gil, 'El dolor'. I també dins del repertori de la dramatúrgia universal, Magda Puyo presentarà als magatzems 'Stabat Mater', la primera part dels Quatre actes profans de l’italià Antonio Tarantino.

 Teatre clàssic universal

Teatre clàssic universal

Quant al teatre clàssic universal tindrem un Brecht a la Sala Gran amb direcció d’Oriol Broggi, 'La bona persona de Sezuan', l’obra emblemàtica del teatre èpic en què Brecht planteja una incòmoda reflexió. Pere Planella celebrarà aquesta temporada el cinquantè aniversari com a director escènic dirigint una de les comèdies més refinades de Shakespeare a la Sala Petita, 'Afanys d’amor perduts'. Durant la primavera, el Centro Damático Nacional de Madrid torna a la Sala Gran del TNC amb una nova versió d’'El jardín de los cerezos de Txèkhov' de la mà d’Ernesto Caballero i amb la interpretació de Carmen Machi. I del repertori del teatre clàssic universal, acabarem amb 'El gran mercado del mundo' de Calderón de la Barca i direcció de Xavier Albertí, una coproducció de gran envergadura entre el TNC i la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

 Teatre per a joves

Teatre per a joves

Una de les novetats importants de la temporada vinent serà el nou projecte de Teatre per a joves de 12 a 16 anys que inclourà tres espectacles de temàtiques més properes a les seves realitats: 'Youth#4', de Didier Ruiz, un espectacle que interpel·la els joves sobre la seva identitat; 'Amanda T', d’Àlex Mañas, una obra sobre la tràgica història de la jove canadenca que amb 15 anys es va suïcidar després d’anunciar-ho a les xarxes, i 'El futur', d’Helena Tornero, que ja hem comentat més amunt.

 El TNC Petit

El TNC Petit

Per acabar, continuarem amb la programació adreçada als més petits amb El TNC Petit: 'Amour', de la companyia basca Marie de Jongh, un espectacle per reflexionar sobre la línia entre la desafecció i l’amor incondicional; 'Petits Prínceps', de Mumusic circus, una proposta entre la música i el circ per tal que no oblidem que tots som petits prínceps, i 'La gallina dels ous d’or' de Zum-Zum Teatre, un espectacle per a tota la família que ens parla de la pobresa, la riquesa, l’avarícia i els diners.

En definitiva, una temporada per acostar les arts escèniques a tota la ciutadania i fer-los còmplices de les millors propostes escèniques.


per  Xavier Albertí, director artístic del TNC

ÚLTIMS ARTICLES