COMPARTEIX

Aquest cap de setmana té una protagonista indiscutible: la llum. El poder hipnotitzador i transformador de l’espectre electromagnètic mesclat amb el talent de diversos artistes i estudiants és el ser del festival LlumBCN, que se celebra anualment per les Festes de Santa Eulàlia, a Barcelona. La gran novetat d’aquest any és que tota la programació s’ubicarà al barri del Poblenou, del 16 al 18 de febrer, en 14 espais transformats i més de 25 instal·lacions. Deixa’t perdre per aquest singular barri i fes una visita a aquestes 10 instal·lacions amb espectacle

Hexx

Hexx

 DHUB Barcelona, metro Glòries. (Plaça de les Glòries Catalanes)

Quin és l’autèntic ritme del temps? En què somien els rellotges? Hexx és un rellotge format per dotze arcs hexagonals que funciona amb la llum que produeixen 7.200 leds. Un túnel del temps que convida a entrar-hi per observar-lo des de diferents punts de vista. Els seus mecanismes són capaços d’accelerar o alentir el temps de forma visual i auditiva, a través de la reacció de la llum a la música. L’hexàgon és la forma més eficient per omplir un espai amb la quantitat mínima de material, tal com han demostrat les abelles des de fa milers d’anys.

 Monique Savoie i les projeccions immersives de la SAT a Montreal

Monique Savoie i les projeccions immersives de la SAT a Montreal

Dins el domo. Cantonada del c. de Pamplona amb el c. de Tànger. Horari: divendres 16, de 19 a 24 h; dissabte 17, de 12 a 24 h, i diumenge 18, de 12 a 23 h. A partir dels 10 anys

La Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real és una fundació reconeguda internacionalment pel seu lideratge en la recerca de tecnologies virtuals i immersives, i en l’aplicació creativa de les xarxes d’alta velocitat. Creada per donar suport a les noves generacions de creadors i investigadors en l’era digital, va ser fundada l’any 1996 per Monique Savoie, l’artista convidada d’aquesta edició de Llum BCN. Consulta aquí les diverses obres que es projectaran al Domo de l’Espai Familiar Llum BCN

 Lampounettes

Lampounettes

Carrer de Sancho de Ávila (entre c/Àlaba i c/Badajoz).

Aquesta creació està inspirada en els flexos, els populars llums de taula articulats que arreu del món s’associen a l’estudi o el treball d’escriptori nocturn. Un objecte que, d’alguna manera, ja considerem una part del nostre patrimoni cultural. Lampounettes és una gran picada d’ullet a aquest aparell tan familiar, i amb aquesta versió colossal TILT li permet conquerir nous indrets i il·luminar espais públics urbans amb el seu feix de colors càlids.

 L’exèrcit de la llum

L’exèrcit de la llum

Carrer de Tànger. Entre el carrer de la Ciutat de Granada i el carrer de Roc Boronat.

Sempre podem trobar un bri de llum en la foscor. Amb aquest lema, la companyia Brodas Bros busca il·lusionar i emocionar totes les persones que es trobin amb el seu exèrcit. Un espectacle ple de llum, amb un vestuari dissenyat i programat al ritme de la música i sincronitzat a la perfecció amb els moviments i les coreografies que tant caracteritzen aquesta companyia. Després d’una gira per Xile, França, la Xina i arreu del món amb el seu espectacle de robots lluminosos BR2, tornen a Barcelona amb 'L’exèrcit de la llum', la seva nova proposta.

 Xiu Xiu

Xiu Xiu

DHUB Barcelona, metro Glòries, façana del DHUB Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37).

Xiu Xiu és un diàleg entre les persones i l’espai públic a través del soroll i la llum. Una creació que transforma la plaça de les Glòries Catalanes i la façana del Disseny Hub Barcelona en una gran orella que escolta i reacciona a les paraules. Xiu Xiu és un mapping a la façana de l’edifici que interactua amb BruumRuum!, el grafisme lluminós del paviment creat per David Torrents i arte3 Studio que interacciona amb el soroll ambiental de la ciutat. Una proposta de sorolls i onomatopeies que uneix la façana i el terra amb imatges animades.

 Bouquet d’abat-jours

Bouquet d’abat-jours

Carrer de Bolívia.

Bouquet d’abat-jours —en català, ‘pomell o ram de pàmpols’— és un conjunt de llums que recupera les línies dels llums tradicionals domèstics que podríem trobar a la sala d’estar per transportar-los, en una versió gegantina, als carrers de la ciutat. Al final de les tiges delicadament corbades floreixen les pantalles blanques, que, en caure la nit, revelaran la sorprenent màgia dels seus colors. Igual que els fragments lliures i acolorits d’un calidoscopi, els pàmpols transmeten infinitat d’imatges que juguen amb l’alternança de bells colors i revelen un univers oníric i modern.

 Hypnocity

Hypnocity

Edifici CNMC, cCarrer de Bolívia, 56.

El procés d’hipnosi sempre és inconscient. En poques dècades hem passat de fixar els ulls al terra i al cel, a tenir-los contínuament observant imatges sintètiques. Quina tolerància tenim al bombardeig d’eslògans, colors, formes i músiques corporatives? Podem imaginar com seran les ciutats del futur amb relació a la publicitat? Hypnocity vol fer que ens adonem de la sobreexposició que patim, cada cop més, a missatges audiovisuals amb finalitats publicitàries, i sense adonar-nos-en. Un llenguatge de les imatges que impera a les ciutats d’un món digital, globalitzat i hiperconnectat.

 Axioma

Axioma

Universitat Pompeu Fabra, Campus del Poblenou, Carrer de Roc Boronat, 138.

Axioma és un espectacle de mapping 3D estereoscòpic, compost amb imatges de dues dimensions que tenen la propietat de provocar un efecte tridimensional. Les imatges es projecten sobre una gran façana i s’han de mirar amb unes ulleres especials que es facilitaran al públic abans de començar l’espectacle. Es tracta d’una interpretació de la geometria com a branca matemàtica encarregada de l’estudi de les propietats de les figures geomètriques, punts, rectes, plans, corbes, superfícies, polígons, etc. Axioma és un viatge fascinant que ens portarà a través de diferents etapes o dimensions: dimensió 0, el punt; dimensió 1, la recta; dimensió 2, el pla; dimensió 3, els volums; dimensió N, cossos geomètrics complexos.

 Beyond

Beyond

DHUB Barcelona, Sala A (Plaça de les Glòries Catalanes, 37).

Beyond és un estudi sobre la perspectiva visual i auditiva. Un relat que narra la col·lisió entre dues forces oposades: l’interior i l’exterior, la foscor i la llum, la mort i la vida. A Beyond, les ones lumíniques i sonores creades a partir d’un programari propi condueixen el públic per un viatge sense moviment dins d’un túnel de 35 metres de longitud. Una experiència immersiva que fa visibles els punts de fuga i reforça els efectes de profunditat i de percepció de l’escala.

 Beta 2.1.20

Beta 2.1.20

Cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger. A partir dels 10 anys.

Una experiència en 360 graus que ens situa en un futur en el qual la producció en cadena de robots ja és una realitat i on tot està automatitzat. Entrarem a la fàbrica on es crea la nova sèrie de robots Beta 2.1.20, un dels quals presenta una anomalia. La intel·ligència artificial avança fora del nostre control i vivim el despertar d’un nou ésser. Un ésser que pot sentir, imaginar i crear… Una història que ens fa reflexionar sobre què és la vida intel·ligent.

Consulta tot el programa aquí


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES