COMPARTEIX

L’inventor de la dinamita, Alfred Nobel, va crear mitjançant el seu testament els coneguts premis que duen el seu nom. S’especula que segurament ho va fer per redimir-se de la seva participació en el mercat de la mineria i la seva col·laboració en la guerra. Desconeixem les veritables intencions de les darreres voluntats del suec però el que sí que és innegable és que any rere any juguem a endevinar els noms dels afortunats.

La novel•lista i periodista bielorussa Svetlana Alexievich va ser guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2015 per la seva “escriptura polifònica” en la seva obra, sovint centrada en conflictes bèl·lics i el patiment com van ser la dramàtica guerra d’Afganistan i el tràgic accident de Txernòbil.

A continuació un breu recorregut recent pels noms que han fet història (o no) en el món dels premis de la literatura "Nobel":
 

2015 - SVETLANA ALEXIEVICH
 

 
La recent guanyadora del Nobel de Literatura 2015 "pels seus escrits polifònics, un moviment al patiment i al coratge del nostre temps" situa la seva darrera novela "Voces de Chernóbil - Crónica del futuro" (única obra de l'autora publicada al castellà) al 1986 per tractar el desastre de Txèrnobil des del punt de vista dels que van ser-hi allà i van patir-ho. L'elecció de l'estil és la clàssica tragèdia grega, en aquest cas la polis és l'antigua Unió Soviètica.

 

2014-PATRICK MODIANO

Modiano va ser premiat el 2014 "per l'art de la memòria amb la qual ha evocat els destins humans i descobert el món de l'ocupació" en obres com "L'herba de les nits"on una desaparició d'anys enrere provoca una exploració moral i sentimental amb clares referències a elements típics de la novel·la negra.

 

2013 - ALICE MUNRO

El 2013 va ser l'any de l'Alice Munro, a qui van definir com la "mestra del conte curt contemporani" per llibres com "Mi vida querida", una col·lecció de contes que no han deixat de meravellar als seus lectors per la seva alta càrrega poètica.

 

2012- MO YAN

El novelista xinès Mo Yan va ser premiat per "combinar contes populars, la història i allò contemporani amb un realisme al·lucinatori" com el que trobem a "Canvis", una joia literària que pots trobar a la Llibreria TR3SC sobre les conseqüències dels grans fets en els ciutadans anònims. 

 

2011 - TOMAS TRANSTRÖMER

El psicòleg, escriptor, poeta i traductor suec va aconseguir el reconegut premi "perquè mitjançant les seves imatges denses i translúcides ens permet accedir a la realitat" com podem observar a l'autobiografia de l'autor "Visión de la memoria"on ens mostra un gran tresor d'infantesa: la descoberta de la poesia. 

 

2010-MARIO VARGAS LLOSA

L'escriptor peruà va semportar-se el reconegut premi ara fa cinc anys "per la seva cartografia de les estructures del poder i les seves imatges mordaces de la resistència de l'individu, la rebel·lió i la derrota" amb obres com "Lituma en los andes"que trobaràs amb altres clàssics de l'autor a la Llibreria del TR3SC.


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES