3/5
Sense recomanacions Interessa a  
El diablo cojuelo

El diablo cojuelo

  • del 20 de juliol al 7 d'agost
  • Teatre Condal - Barcelona
REGAL CLUB
Disponible per a
  • PREMIUM

DESCRIPCIÓ

SINOPSI:

Als pallassos de RHUM els encarreguen fer un clàssic i s'ho prenen com una gran ocasió. No volen que els seus nets es diguin "El meu avi va començar pallasso i d'allà no va passar". Volen que es diguin: "El meu avui va començar pallasso, però es va esforçar i va acabar fent clàssics, que són la cultura, la dignitat i el futur". Escull en - perquè no hi havia un altre a la llibreria - El diablo cojuelo de Luis Vélez de Guevara, subtitulat Novela de la otra vida traducida a esta. Així és com comença a enredar-se - o, més aviat, a renyir - dues trames: la de la boja obra de Vélez - tractada amb molt respecte i amb alguna llibertat - i la d'una companyia sempre a punt de fracassar - a l'estil pallasso - en el seu esforç per portar-la a escena.

I així és com personatges del segle XVII i pallassos del XXI aixequen teulades i viatgen per les terres i els aires d'una Espanya esperpèntica.

SOBRE L'OBRA

TEXT DE L'AUTOR:

Todos locos, los unos de los otros.

Como soy muy fan de los payasos de RHUM, cuando me invitaron a hacer faena con ellos, me puse tan contento que caí de la silla. La idea era ¿ si no lo entendí mal - hacer juntos un clásico. En ese momento recordé - pero no estoy seguro, puede que me lo esté inventando - la genial advertencia que hace Cleofás al Diablo Cojuelo en el episodio del manicomio: "En el mundo todos somos locos, los unos de los otros".

El caso es que les propuse llevar a escena la novela de Vélez de Guevara. Pensé que la ingenuidad salvaje del payaso podía inflamar una narración que encierra, además de mucho teatro, mucha locura.

Porque el relato de Vélez es loco en cada una de sus frases - empezando por el subtítulo: Novela de la otra vida traducida a esta -, y loco es el viaje por tierra y aire en que Cojuelo y su camarada levantan tejados y máscaras de una España esperpéntica.

He escrito teniendo en la cabeza a los maravillosos ¿ contra el sentido común y el orden alfabético - Piero, Paganini, Martínez, Lozano, Guiliani y Arquetti, y siempre en diálogo con Ester Nadal, que también está maravillosamente loca. Juntos, subidos a los hombres del gran Vélez, les ofrecemos este delirio teatral, tan clásico y tan payaso.

Juan Mayorga

FITXA TÈCNICA

AutoriaLuis Vélez de Guevara
DireccióEster Nadal
Direcció musicalRHUM&CIA
Durada80 min.
IdiomaCastellà
Intèrprets:Joan Arqué Roger Julià Xavi Lozano Jordi Martínez Mauro Paganini y Piero Steiner

COMPARTEIX

INFORMACIÓ

DATA

Aquesta proposta ja no està disponible

IDIOMA

Castellà

CATEGORIES

Regal Club    Arts escèniques

ADREÇA

Av. del Paral·lel, 91
08001 - Barcelona

Teatre Condal
Av. del Paral·lel, 91, 08001 Barcelona

INFORMACIÓ ADDICIONAL IMPORTANT

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TRESC.

COMPARTEIX