3/5
Sense recomanacions Interessa a  
Protesta

Protesta

  • des del 9 de març fins el 2 d'abril
  • Escenari Joan Brossa - Barcelona
17€
10€
FINALITZADA
Disponible per a
  • SOCI
  • SOCI PLUS
Propostes similars

DESCRIPCIÓ

Dedicarem el març a protestar, la companyia Exquis Teatre treu a la llum una de les obres prohibides de Václav Havel, Protesta. Dirigida per Jordi Casasampera, i emmarcada dins del seu cicle 'Cicatrius' (que pretén recuperar obres de les cicatrius que encara estan obertes a Europa), Protesta constitueix un testimoni únic de la crisi de l'home immers en un sistema basat en l'atropellament de les llibertats. Els dos personatges estan interpretats per Jordi Gràcia i Vallès i Carles Goñi.

Protesta va ser escrita un any després de Carta 77, abans que Havel fos empresonat. El text ens presenta la conversa entre Vanek i Stanek, un antic amic escriptor, que ha assimilat el règim polític totalitari i té una bona posició en el món de la cultura. En rebre una bona dosi d'hipocresia Stanek revela a Vanek l'objectiu real pel que el va convidar, el favor que necessita d'un dissident de professió acostumat a comprometre's. La resposta de Vanek farà que Stanek es trobi atrapat entre el benefici personal i la mala consciència, i hagi de desplegar tota la seva força retòrica. Aquesta obra van ser prohibida pels governs stalinistes i es va convertir en un autèntic objecte de culte clandestí entre els cercles de la cultura txeca dels últims trenta anys.

Václav Havel
Va néixer el 5 d'octubre de 1936 a Praga en una família burgesa. Va ser un gran polític, escriptor i dramaturg. Dos grans esdeveniments en la seva vida van ser els de ser l'últim president de Txecoslovàquia i el primer President de la República Txeca.

Va estudiar econòmiques però no va ser fins a la dècada dels 50 va aconseguir ser dramaturg. Va adquirir fama com a poeta amb obres com Zahradni Slavnost (La festa, 1963) i Vyrozumeni (El memoràndum, 1965).

Es va oposar a la invasió soviètica de Txecoslovàquia i li va costar la prohibició de les seves obres. El 1970 va signar el conegut com "Manifest de les dues mil paraules" pel qual va ser empresonat. Va anar a presó en nombroses ocasions per la seva defensa dels drets humans.

El 1975 va sorgir el moviment denominat Carta 77, del qual Havel va ser un dels seus fundadors i major exponent. Per les seves activitats Havel va ser acusat de sedició i condemnat a presó en 1979. Després de la caiguda del règim comunista el 1989, Havel va ser elegit president de la República. Havel va dimitir oficialment com a president de Txecoslovàquia el 20 de juliol de 1992. Al gener de 1993, va ser elegit president de la nova República Txeca.

Després de la fi de la seva carrera política, Hável va tornar a la seva activitat de dramaturg i conferenciant. El 2008 es van publicar les seves memòries en espanyol, amb el títol Sigui breu, per favor. Pensaments i records. Va morir el 18 de desembre de 2011 als 75 anys.

FITXA TÈCNICA

Intèrprets:Direcció:
Jordi Casasampera
Dramaturgia:
Pavel Bsonek
Intèrprets:
Jordi Gràcia i Vallès i Carles Goñi

Producció:
Pavel Bsonek
Manel Ruiz
Exquis teatre
Estrena nacional

COMPARTEIX

INFORMACIÓ DE L'ESDEVENIMENT

DATA

Aquesta proposta ja no està disponible

ADREÇA

Carrer flassaders, 40
08003 - Barcelona

INFORMACIÓ ADDICIONAL IMPORTANT

Dates: des del 9 de març fins el 2 d'abril

Entrades amb un 25% (des de 13€) per les funcions de divendres a diumenge
Resta de funcions sense dte (des de 10€)

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TRESC.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

El Mazine del TRESC

COMPARTEIX