fb

La maternitat d'Elna

Teatre Lliure de Montjuïc - Barcelona
 
 
129 visites
  • Disponible per a socis:
  • BÀSIC
  • PREMIUM
Basada en l'obra literària d'Assumpta Montellà, Josep Galindo posa en escena La maternitat d'Elna un muntage multidisciplinar sobre la vida d'Elisabeth Eidenbenz. Aquesta dona va tenir el mèrit de poder salvar a les dones embarassades d'haver de patir un part en pèssimes condicions. L'acció se situa en els camps de refugiats francesos al final de la Guerra Civil.

La Maternitat d'Elna parla d'uns fets històrics que tenen lloc al final de la Guerra Civil. A mida que l'exèrcit republicà es retira davant de l'última embranzida de l'exèrcit franquista, comença l'exili de centenars de milers de persones. El moment més greu es produeix el gener de 1939, quan gairebé mig miliód e persones van fugir a França. És així com comença, per a molts, el drama de l'exili, inhumana tragèdia col·lectiva que s'evidencia en els camps de concentració francesos com el d'Argelers.

CONDICIONS

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TR3SC.

MÉS INFORMACIÓ
Autor: Assumpta Montellà

Director: Josep Galindo

Intèrprets:

intèrpret Rosa Galindo

piano Franco Piccinno

selecció musical Luc-Olivier Sánchez i Rosa Galindo / espai escènic i vestuari Projecte Galilei / il·luminació Anna Espunya / imatge Toni Roura

ajudant de direcció Aleix Fauró / entrenament vocal Viv Manning i Anna Feu / entrenament corporal Teresa García Valenzuela / regidora Sara Manzano / producció executiva Projecte Galilei

producció Projecte Galilei i Fortià Viñas

amb la col·laboració del Memorial Democràtic el MUME Eòlia - Centre d'Estudis de Veu i d'Interpretació el Conseil Géneral des Pyrénées-Orientales - Archives Départementales - Photographies Auguste Chauvin i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de CatalunyaHorari Taquilles:
Feiners de 18 a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 16 a 18 h. Els dies de preu reduït no s'aplica descompte

RECOMANACIONS
Neus
Neus
8 de d'agost del 2016 a les 18:51h
Elisabeth Eidenbenz, l’àngel d’Elna

La historiadora Assumpta Montellà va escriure el 2006 el llibre La maternitat d’Elna. Bressols dels exiliats. Es tracta d’una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas que s’ha portat al teatre sota la direcció de Josep Galindo i la dramatúrgia de Pablo Ley i que l’actriu i cantant Rosa Galindo ha interpretat amb molta tendresa.

La Maternidad de Elna ens descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra; un viatge en el temps on se’ns explica la història de la gent que va tenir que fugir durant els bombardejos a finals de la Guerra Civil espanyola i van emprendre un viatge cap a l’exili francès. Un relat de les seves vivències, de la seva lluita per sobreviure dia a dia, en condicions infrahumanes i del tractament vexatori que van rebre per part dels francesos. Però també és una mirada de gratitud d’aquelles dones a l’Elisabeth Eidenbenz; una dona que entre 1939 i 1944 va salvar la vida de 597 infants, un àngel, com l’anomena la nostra protagonista la Mercè Domènech. L’actriu i cantant Rosa Galindo  narra aquesta història , tot interpretant diferents personatges (la Mercè Domènech, la Elisabeth Eidenbenz, alguna de les refugiades, i la filla de la Mercè, una de les nenes que va néixer a la maternitat d’Elna).

L’escenografia és plena d’objectes (llençols, roba ,maletes, gramòfon, sorra de platja, fils de colors,…) que aniran formant part del relat i que són molt simbòlics. Al fons una pantalla on es projecten fotografies reals i que són d’un gran valor històric. La música en directe del  pianista Franco Piccino  i la veu espectacular de la Rosa Galindo interpretant algunes cançons en català, francès i en alemany com la cançó Lili Marleen, han fet que ens emocionéssim en més d’una ocasió .

Feia temps que hi anàvem al darrera d’aquest espectacle, però per falta de temps, no ha estat possible fins aquesta ocasió. Si algú s’ho va perdre en el seu moment, ara pot aprofitar per anar-hi, és una obra del tot imprescindible.