fb

Història

Teatre Lliure de Montjuïc - Barcelona
 
 
94 visites
  • Per a socis:
  • BÀSIC
  • PREMIUM

La jove companyia dirigida per Jan Vilanova Claudín s'endinsa en la memòria històrica mirant-se les relacions personals. Un espectacle que va néixer a la Sala Beckett i que hem volgut recuperar.

16 de juny de 1944. És de nit. Trenta resistents antinazis estan sent executats en un descampat a prop de Lió a mans de la Gestapo. Entre el grup que espera la mort, un home sembla fora de context: té gairebé seixanta anys i aspecte de professor despistat. Es tracta de Marc Bloch, historiador fonamental del segle xx, defensor d'una història més humana. Setanta-un anys més tard, el 2015, un jove estudiant universitari s'enamora d'una noia que resulta ser la filla del seu professor d'història. Els tres personatges que componen aquest triangle intenten comprendre una mica millor les relacions que viuen entre ells.

Podem arribar a conèixer les il·lusions, les ombres o, fins i tot, els silencis dels altres?

 ¿La història ha d'ajudar-nos a sortir d'aquest mal tràngol. És una àmplia experiència de varietats humanes, una llarga trobada entre homes. Tant la vida com la ciència tenen el màxim interès en què aquesta trobada sigui fraternal." Apologia de la història, Marc Bloch

"Aquest espectacle vol ser un homenatge a una forma d'entendre i de viure la història a partir de l'obra de l'historiador i resistent antinazi Marc Bloch. Intenta apropar-nos a aquesta ciència, a una història que no és aliena als anhels, a les llums i a les ombres de cadascun de nosaltres, perquè el seu objecte d'estudi són les persones i les seves consciències. És a partir d'aquesta humanitat que la història ens pot acompanyar en l'experiència de viure, i a partir de la qual s'ha anat construint aquesta obra teatral." Jan Vilanova Claudín

CONDICIONS

Aquesta proposta ja no està disponible

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TR3SC.

MÉS INFORMACIÓ
Intèrprets:

intèrprets Miquel Gelabert / Vicky Luengo / Pau Roca

espai escènic Paula Bosch / vestuari Silvia Delagneau / il·luminació Ignasi Bosch / vídeo Paula Bosch / moviment Patrícia Bargalló / música Pablo Miranda i Txume Viader

ajudantes de direcció Isis Martín i Patrícia Bargalló / producció executiva David Costa i Adriana Nadal

producció Sixto Paz Produccions

agraïments La Perla 29 Pilar Mir Anna Cuscó Luis Martí Alberto Barberà Toni Ramoneda Joan Meseguer Andreu Mayayo Ricard Vinyes Pilar Nadal Marcel Vilarós Teatre de l'Enjòlit i Eugenio SzwarcerHorari Taquilles:
Feiners de 18 a 21 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 16 a 18 h. Els dies de preu reduït no s'aplica descompte

RECOMANACIONS
Neus
Neus
8 de d'agost del 2016 a les 18:58h
“Un nou encert de la companyia Sixto Paz”

Altre cop torno a confiar en el nou muntatge de la companyia Sixto Paz, a la que sempre segueixo, tan pel seu tarannà, com per les seves propostes engrescadores i originals a l’hora promocionar els seus espectacles.

Sixto Paz van ser pioners en el sistema de pagament: Taquilla Inversa a la mateixa Sala Beckett. “Amb Bruno i Jan” a part de portar les entrades a domicili, vam haver de dir una contrasenya per poder entrar a la sala del Maldà . En aquesta ocasió la sorpresa no ha estat menys, l’espectacle comença a casa. Després d’adquirir les entrades, vaig haver d’enviar un correu electrònic, avisant que ja les tenia comprades. Durant els dies previs a la funció, vaig rebre tres correus electrònics, que em van traslladar a les classes del professor Vinyals de l’obra. La funció havia començat !!!

“hISTÒRIA” és un text inèdit de Jan Vilanova, dirigit per Pau Roca, que ens parla sobre l’amistat, l’amor i el compromís humà.

Els tres protagonistes són en Gerard, un jove universitari (Pau Roca), el seu professor d’història (Miquel Gelabert) i la Sophie, la filla del professor (Vicky Luengo).

Tota la trama és al voltant de la investigació que ha de fer el jove estudiant, sobre l’afusellament de l’historiador francès i resistent antinazi Marc Bloch , assassinat per la Gestapo el 16 de juny de 1944.

L’autor juga amb dos moments en el temps, fent continus salts endavant i en darrera, un durant l’afusellament d’en Bloch (1944) i l’altre al present amb el professor, la filla d’aquest i l’estudiant.

Els espectadors vivim la història lluny dels fet, dates i noms. Ens quedarem amb el que va passar, no com va passar, ni el perquè; la història és molt diferent des del costat en que s’explica. Precisament, una de les claus de l’obra és fer-nos veure, com la història pot explicar-se de maneres molt diferents, segons la seva interpretació o narració. De fet a “hISTÒRIA” podem veure tres vegades els mateix fet ( l’afusellament de Bloch), però amb tres versions ben diferents. Quina és la veritable?

Tots tres actors fan una feina increïble , tot i que haig de reconèixer que la Vicky Luengo em va sorprendre moltíssim, va ser impressionant veure amb quina força escènica s’entregava en el seu paper, mostrant-nos una noia enèrgica, rebel, fràgil i seductora a la vegada.

Amb aquesta obra en Jan Vilanova ens convida a reflexionar sobre la feina de l’historiador . L’historiador no es pot limitar tan sols a recopilar fets històrics, perquè els fets, en si mateixos, no revelen la història. La relació entre els diferents fets és la clau, és a les hores quan l’historiador fa la seva feina ( plantejar i estudiar les diferents dades, per extreure’n la relació que hi ha entre elles). Fascinant !!!

No us ho penseu, us asseguro que paga la pena d’anar-hi.”hISTÒRIA” és d’aquelles obres que va més enllà del propi teatre, ja que de camí a casa i durant una bona estona, us farà debatre i reflexionar sobre el que és i significa per vosaltres la història, i de pas replantejar-nos que no importa qui té la raó o no, sinó que ens hem de quedar amb el fet del que va passar, no l’embolcall amb que se’ns presenta.