fb

Jane Eyre

Teatre Lliure de Gràcia - Barcelona
 
 
454 visites
  • Per a socis:
  • BÀSIC
  • PREMIUM

Celebrem el 200 aniversari del naixement de la novel·lista anglesa Charlotte Brontë amb Jane Eyre, la gran heroïna romàntica. Una dona que sap molt bé el que vol. Dirigeix el muntatge Carme Portaceli.

"El més fantàstic d'aquest personatge i d'aquesta novel·la és el fet que Jane Eyre, des del seu naixement i sense tenir unes circumstàncies que la portin a ser d'aquesta manera, té dins seu l'instint de superació més impressionant que jo mai hagi llegit. Ja a l'internat de pobres, on l'envien, per treure-se-la de sobre perquè ja s'enfrontava a la injustícia des de ben petita, ella percep la seva incapacitat de deixar-se maltractar en cap dels vessants que el maltractament pogués disfressar-se. La Jane li pregunta a la seva amiga Helen per què es deixa castigar d'aquesta manera. La Helen li respon que ella ha vingut aquí per rebre una educació i que això forma part de l'assoliment d'aquest gran objectiu. I la Jane diu ¿no seria capaç de suportar aquesta humiliació, jo no ho perdonaria, això. Si tots obeíssim i fóssim amables amb els qui són cruels i injustos, ells no ens tindrien mai por i serien cada cop més dolents. Si ens peguen sense raó tenim l'obligació de tornar el cop, n'estic segura, i ben fort, per deixar clar als qui ho fan que no ho poden repetir". Jane Eyre és una novel·la escrita l'any 1847 per Charlotte Brontë sota el pseudònim de Currer Bell. Amb el seu nom real, el més possible hagués estat que no els haguessin publicat, ni a ella ni a cap de les seves dues germanes, l'Emily i l'Anne, cap de les novel·les que van escriure. O, si més no, no haurien aconseguit l'èxit que van tenir (no en el cas de l'Emily i els seus Cims borrascosos) ni, per tant, la possibilitat de continuar escrivint, que era la passió de totes elles. Jane Eyre és una finestra a través de la qual Charlotte Brontë ens ensenya la seva visió del món. La Jane opina sobre la diferència arbitrària entre classes i fa especial menció al paper de la dona al món. Ella no deixa mai que ningú oblidi, pel fet de ser pobre o de ser dona, que no és un ser inferior. Però per sobre de tot, Jane Eyre és una obra romàntica on la lluita per la llibertat és l'impuls que guia la protagonista en un món on les dones no la podien assolir. També hi ha, és clar, una gran història d'amor que només es podrà viure quan els dos protagonistes estiguin d'igual a igual, quan l'amor no sigui una presó, sinó un acte de llibertat." Carme Portaceli

CONDICIONS

Aquesta proposta ja no està disponible

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TR3SC.

MÉS INFORMACIÓ
Intèrprets:

intèrprets Jordi Collet / Gabriela Flores / Abel Folk / Ariadna Gil / Pepa López / Joan Negrié / Magda Puig

dramatúrgia Carme Portaceli i Judith Pujol / espai escènic Anna Alcubierre / vestuari Antonio Belart / audiovisuals Eugenio Szwarcer

ajudanta de direcció Judith Pujol

producció Teatre LliureRECOMANACIONS
Un poquito feo
Un poquito feo
22 de de març del 2017 a les 23:27h
M'ha faltat un xic d'emoció.

Moltes ganes de la Jane Eyre al Teatre Lliure. No m'ha omplert però té explicació: al llibre em va fascinar la infantesa de Jane... que aquí es passa rapidet per a centrar-se en la relació amb en Rochester. El registre de la JE (A. Gil) no és el que imaginava, massa nerviosa i fràgil però també funciona. Les altres interpretacions, correctes, i em quedo amb el Pastor del J. Negrié (el personatge masculí que al llibre més em va interessar)

La música és preciosa, interpretada amb massa intensitat (em passa sovint amb la C. Peya), desvia l'atenció i obliga als actors a gairebé cridar i es perden matisos. L'escenografia és austera, com els indrets on viu el personatge, amb projeccions pels exteriors.

L'atreviment no sempre funciona: la direcció creu que al clàssic li falta el punt de vista de la boja i li ha escrit un fragment fallit, sobreactuat i insuls, per mi.

En RESUM: Interessant proposta si bé esperava més emoció amb aquesta heroïna avançada al seu temps que defensa la veritat, la justícia i la seva llibertat, per alt que sigui el preu.