COMPARTEIX

Els Premis Foment de les Arts i del Disseny (FAD) Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals celebren 40 anys de reconeixement i suport a les mirades diferents i innovadores dins les arts escèniques, tot recollint l’esperit del crític d’art català, Sebastià Gasch, que dóna nom a aquests premis, ambdós garants de les disciplines més contemporànies. En aquesta edició el premi FAD, una màscara signada per Joan Brossa, s’atorga a Tena Busquets, la directora artística del Festival Sismògraf, per la seva aportació als llenguatges contemporanis.

De fet, el llistat dels guardonats al llarg d’aquests 40 anys encarna també un bon testimoni de les arts escèniques i la contemporaneïtat dels seus llenguatges, amb grans referents artístics que van des de La Cubana (1988), Lloll Bertran (1992), Miguel Gila (1993), el Tricicle (1998), Pepe Rubianes (1999), Tortell Poltrona (2001) o Concha Velasco (2006), entre molts altres.

En aquests quaranta anys el jurat del premi no ha hagut de fer res més que seguir les pautes marcades pel mateix Sebastià Gasch; encara avui, doncs, “ens reclamem dels grans artistes”, tal i com ell deia. El guardó principal, el FAD Sebastià Gasch, que distingeix l’aportació més destacada del darrer any és per a Tena Busquets (Festival Sismògraf), que amb la seva tasca quotidiana ofereix unes programacions on el risc, els llenguatges contemporanis i les relacions entre artistes i espectadores excel·leixen amb escreix el panorama de la gestió escènica del país. La resta de categories reconegudes en aquesta edició són:

- El reconeixement a la trajectòria del Premi FAD d’Honor, serà per Asunción Aguadé, ballarina coneguda per la seva vinculació amb el Liceu i de la qual el mateix Sebastià Gasch va escriure profusament.

- L’Aplaudiment internacional Joan German Schroeder per a l’espectacle “Le Vide”, una peça de circ que ens mostra com l’absurd és capaç d’arribar més lluny que la raó.

- L’Aplaudiment FAD Sebastià Gasch, per a l’Associació Cultural Nyam Nyam.

- L’Aplaudiment FAD Sebastià Gasch a la creació emergent, per a Carla Rovira, que ens proposa una mirada a la vulnerabilitat a través d’infants i adolescents.

Així doncs, us animo a llegir el Manifest Groc, signat pel mateix Gasch conjuntament amb Salvador Dalí i Lluís Montanyà, on s’oposen a la cultura del post noucentisme i advoquen per les arts més irreverents. I, si encara voleu apropar-vos més a aquests premis i el que representen, us convido a assistir a la cerimònia de lliurament dels Premis 2016 que tindrà lloc el proper 3 d’octubre, a les 20 h, a l’Auditori del Disseny Hub de Barcelona.

Ja podeu aconseguir les vostres entrades a través de la web del TR3SC.

Margarida Troguet i Taull

Membre del Jurat FAD Sebastià Gasch

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES