fb
Port Arthur

Port Arthur

Teatre Can Rajoler - Parets Del Valles
 
 
  • Disponible per a socis:
  • BÀSIC
  • PREMIUM

Un home ha estat detingut. L'acusen d'haver provocat un crim terrible. Ell no recorda res. Dos inspectors de policia li faran preguntes perquè en faci memòria. O potser pretendran que es cregui tot el que ells li relatin.

Els documents reals del cas, filtrats per WikiLeaks, prenen la forma d'un muntatge teatral que ens convida a pensar què passa per la ment d'un home que ha comès un crim espantós, i per què la memòria mira d'esborrar els fets traumàtics de la nostra existència. Som el que recordem o el que els altres ens diuen que hem fet?

Aquesta és una bona oportunitat per tornar a treballar amb material real i convertir-lo en una nova ficció, independent de la informació que no es desprengui del text mateix, de la transcripció mateixa, dotant-la de valor dramàtic i dibuixant les històries no explicades dels personatges. Una nova oportunitat per comprovar com la realitat és material per a la ficció, com pot generar-nos milers de preguntes i com pot inquietar els espectadors.

Una coproducció de Velvet Events i el festival BCNegra.

Amb la col·laboració d'Atrium Viladecans.

CONDICIONS

Compra les entrades amb descompte a taquilles

MÉS INFORMACIÓ
Intèrprets:
Direcció i dramatúrgia: Jordi Casanovas
Traducció: Sílvia Sanfeliu
Interpretació: Dafnis Balduz Manel Sans Javier Beltrán
Locució: Joan Salvat
Composició musical: José Roselló
Vestuari: Irantzu Ortiz i Silvia Iglesias
Disseny d'il·luminació: Xavier Xipell i Pati Cortés
Direcció tècnica: Xavier Xipell i Pati Cortés
Disseny de so / concepció sonora: José Roselló
Ajudant de direcció: Sílvia Sanfeliu
Producció: Carles Manrique (Velvet Events)
Ajudant de producció: Julia Simó
Distribució: Elena Blanco (Magnetica Management)
Fotografia: David Ruano

RECOMANACIONS
Neus
Neus
8 de d'agost del 2016 a les 18:37h
Un fet verídic

La he vist en dues ocasions:

1- A l'espai escènic de la Fàbrica Moritz

2-A l'espai escènic del CCCB

Us deixo la meva primera valoració: 

Port Arthur és la proposta de Jordi Casanovas per BCNegra 16.

BCNegra neix l’any 2005 de la mà del llibreter Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra i Criminal de Barcelona. És un encontre dedicat al gènere negre de literatura en la qual s’organitzen conferències, taules rodones, debats, exposicions i projeccions. Compta amb la implicació de periodistes, autors, investigadors, psicòlegs i dibuixants. Enguany, es vol retre homenatge als periodistes d’investigació i al fotoperiodisme, gairebé anònims, i cada cop més necessaris.

Jordi Casanovas amb porta a escena la gravació real de l’interrogatori policial fet a Martin Bryant, un noi de 28 anys nascut a New Town (un suburbi d’Hobart), després de la massacre de Port Arthur. Tot el que es diu a escena és extret literalment de la gravació original.

Ha estat un privilegi poder veure aquest projecte, primer de tot pel lloc on s’ha representat: el soterrani de l’antiga Fàbrica de cervesa Moritz; un indret màgic i acollidor, on s’hi ha instal·lat un petit espai escènic, i en segon lloc perquè m’encanten les històries policíaques i de judicis, i més encara si estan basades en fets verídics com és el cas d’aquesta proposta de Jordi Casanovas.

Tota l’acció transcorre en una sala d’interrogatoris, Andrés Herrera i Javier Beltrán interpreten a dos policies de caràcters molt diferents i, tot i que els hi falta una mica de rodatge, ho fan bastant bé. Pel que fa en Dafnis Balduz la seva interpretació, la de l’acusat, l’ha clavat, ha estat impressionant! S’ha ficat tant en el paper que semblava ben bé que realment estigués boig, me l’he cregut des del primer instant que ha entrat a escena; el seu caminar, la seva mirada, el seu somriure, tot tan ben estudiat… una interpretació immillorable!!

Forts aplaudiments que han fet sortir als actors vàries vegades a saludar.

I si després d’una bona nit de teatre, et conviden a una cervesa… és tot un detall que s’agraeix.

*** 1/2

La segona vegada, molt millor que la primera degut a alguns canvis i millores de l'espectacle.S'han incorporat pantalles per seguir de més a prop als personatges,i un canvi dins de la interpretació (en Manel Sans ha substituït a l'Andrés Herrera en el paper de policia). Tot això fa que l'espectacle sigui molt més creïble.  

****