COMPARTEIX


L’enoturisme comença a estar de moda i les modes no es generen perquè sí. Hi ha un motor social que les provoca, un efecte boca-orella generat pel mateix públic que és qui recomana l’experiència i se’n fidelitza. Som lluny de l’èxit aconseguit a Califòrnia però els cellers del nostre país estan fent un gran esforç per crear un producte enoturístic de qualitat i obrir les portes de casa seva a tothom qui ho desitgi.

I, com que tot esforç mereix un reconeixement, escric aquest article per animar a tots aquells que l’estigueu llegint a viure aquesta experiència en la qual turisme i vi s’uneixen. Perquè sóc de l'opinió que el vi no té el mateix gust en funció del lloc en què te'l prenguis o amb qui te’l beguis.

No cal saber distingir fruites o aromes, de la mateixa manera que no cal saber solfeig per escoltar una cançó; el que ens ha d’interessar és descobrir les històries que s’amaguen darrera les persones que elaboren aquests vins i de quina terra surten. Només així entendrem el secret d’un bon vi i el secret de la llarga història vinícola del nostre país.

Avui et vull recomanar 5 cellers.


Masia Serra, DO Empordà

Parlar de Masia Serra és parlar de qualitat, paisatge i persones. En Jaume i la Sílvia no només fan uns vins excel·lents i singulars, lloats pel mateix Josep Roca, a més de gaudir d’un marc incomparable a l’Alt Empordà, sinó que també ofereixen una de les millors visites d’enoturisme. T’obren les portes de casa seva i t’expliquen amb la mateixa il·lusió que el primer dia la seva història. És una visita que jo recomano, efusivament, fer-la amb dinar inclòs.

Gaudiràs d’un àpat de luxe amb productes d’altíssima qualitat. Aplega un conjunt d’amics i planifica’ls una jornada a Cantallops, t’ho agrairan.



Albet i Noya, DO Penedès

Una de les visites obligades al Penedès és la del celler Albet i Noya. Ha estat i és un referent en l’agricultura ecològica i l’enoturisme. Sempre amb noves idees i innovant en l’elaboració dels vins, destaca per la seva àmplia gama de productes i per la seva qualitat. Aquest divendres a Barcelona, farem un tast de 6 dels seus millors vins de la mà del nostre enòleg Xavi Barba, i dissabte visitarem el celler amb un esmorzar entre vinyes. 

Si t’agrada la idea, és un bon moment per deixar-te caure pel Penedès i aprofitar la proposta que ens han organitzat només per a nosaltres. I si no pots anar-hi, fes una ullada al seu web perquè sempre estan a la teva disposició i creant noves visites. 



Oller del Mas, DO Pla de Bages

El celler Oller del Mas et dóna la benvinguda des d’un castell del s.X envoltat d’extenses hectàrees de vinyes. Un viatge al passat que s'atura quan visites la sala de vinificació, dissenyada amb màquines d’última generació úniques a Catalunya. Demana per l’Alexandra, que et farà un bon recorregut pel celler. No oblidis tastar el seu picapoll blanc i el seu vi emblema, l’Arnau, un cupatge de merlot i picapoll negre amb una producció molt limitada.

Si tens temps, acosta’t al celler Fargas-Fargas, a tot just 5 minuts. Un celler completament diferent a Oller del Mas, amb una producció artesanal de la mà de la Rosa i en Quim. Dues meravelloses persones que t’expliquen el treball a la vinya com ningú. Demana-li a la Rosa que et deixi tastar el seu pa d’oliva. També tenen una part de venda de fruites, olis i verdures de pagès. 



Buil&Giné, DOQ Priorat

El Priorat és conegut per la qualitat dels seus vins i pel seu meravellós paisatge ple de petits pobles empedrats i carreteres estretes marcades per terrasses de vinyes. I és enmig d’aquest paratge on trobem el celler Buil&Giné, dirigit pel Joan Giné. Un noi que va començar carregant caixes de raïm i venent-les porta a porta a Gratallops i que, gràcies a la seva inquietud i a la seva visió de negoci, ha creat un celler amb una de les millors visites de la comarca i molt ben pensat perquè el turista se senti còmode.

Et rebran qualsevol dia de la setmana, tot i que, si tens lliure dissabte 4 d’octubre, aprofita perquè organitzen un mercat de vins al mateix celler amb elaboradors de diferents DO’s que, per només 7,5€, podràs tastar tan com vulguis. Després, pots quedar-te a dinar o bé fent una barbacoa en pla informal o bé optant per un dinar gastronòmic al restaurant ubicat al celler i conduït per un xef de la zona.  



Cooperativa de Gandesa, DO Terra Alta

Catalunya aplega 18 catedrals del vi, edificis modernistes construïts entre 1910 i 1920 que, estructurats en cooperatives, han passat a elaborar vins de qualitat. L’altre dia vaig anar a la Cooperativa de Gandesa, un edifici que mereix ser visitat per la seva bellesa arquitectònica i perquè en Jaume, que fa de guia de les visites, és un crack alhora d’explicar-te’n la història. A banda de tots els seus vins, que et deixi tastar la mistela que elaboren: boníssima. 
 

 

La Patrícia de Golferichs és la cap de l'Àrea de Vins del TR3SC


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES